x

VIDEOPREMIÄR: Vera Vinter - Ät Som En Fjäril

VIDEOPREMIÄR: Vera Vinter - Ät Som En Fjäril

Artisten och låtskrivaren Veras Vinter har nyligen släppt ett nytt album. Hon är från Stora Lappträsk i Norrbotten - en liten by som idag har 12 (!) åretruntboende människor och ett antal sommarboende. 12. Inte 12 000. Inte 1200. Tolv stycken. Det är klart att det formar en människa. Att det sätter avtryck. Skog, sjö, himmel. Det trädet. Den kröken. De historierna.

Vera har bott i Stockholm i 20 år men platsen, hemma, gården, är en viktig del av Vera som hon alltid kommer alltid bära med sig. Det är först för några år sedan när hon blev mamma som hon kände att hon landade i sin nya stad. Och insåg att hennes dotter kommer vara stockholmare.

– Jag tror platsen man lever sina tio, tjugo första år förblir central, i alla fall har det varit så för mig. Stora Lappträsk och Norrbotten är min referensram, både till livet och mitt musikskapande. Ljuden, tystnaden, kynnet, människorna och naturen har format mig till den jag är.

På den fjärde skivan Herbarium har Vera samlat berättelser och betraktelser om stad och land, tillhörighet och utanförskap. Första spåret Återväxten behandlar det smått unika temat ”vad händer med återväxten?” som alla som lämnat småstäder och landsbygd kan känna igen sig i.

– Jag kan känna en skam över att inte bidra mer till platsen som betyder så mycket för mig. Jag beställer Norrmejeriers produkter till min Stockholms-Ica. För att kompensera. Det känns futtigt.

Vilka inspirationskällor till ditt kreativa skapande har du samlat på dig under åren mer än naturen?

– Jag fick idén till titeln Herbarium för flera år sedan när jag bläddrade i farmors herbarium från skoltiden. Det var något med uppbyggnaden av ordet ”ett rum för växter” som fick mig att tänka på musik. Att samla tankar, skriva låtar, spela in dem och pressa på skiva. Att det finns en omsorg som påminner om varandra. Men inspirationen till låtarna kommer också från andra håll. Som mina erfarenheter av musikbranschen. Låten och videon Ät Som En Fjäril, handlar om att lyssna inåt istället för utåt och ignorera andras tyckande till förmån för den egna magkänslan. Det är svårt och vi människor kan inte låta bli att tycka till om varandra. I musikbranschen är det likadant och jag har fått så många råd och tips om hur jag ska vara och inte vara. Kontentan har ofta varit ”var någon annan än den du är”, vilket är något jag har undersökt i låten och videon som är en blandning av western, rock, skräck och komedi. Jag och filmaren och regissören Martin Åhlin har inspirerats av filmer som Dead Man och Only Lovers Left Alive för att visa olika manliga versioner av mig som artist-jag.

Om ett traditionellt herbarium är en samling torkade och pressade, växter eller växtdelar, så är Vera Vinters herbarium en samling tillstånd och händelser omsorgsfullt ljud- och melodisatta. De nio låtarna på svenska berättar alla om rötter, att växa, ömsa skinn och våga fortsätta drömma. Om jakten på ett nu som är fyllt av fler frågor än svar.

– Mina texter kan absolut vara frågor i musikform, ställda både till andra och mig själv. Ett slags utforskande av livet, samhället, varandet och mig själv. Det jag tycker om med musik är att ljuden och melodierna tillsammans med text, eller ibland helt ordlöst, väcker något i en. Öppnar upp, sätter fart och fördjupar. Om någon av mina låtar kan göra det hos den som lyssnar har jag lyckats. Men det handlar inte om färdiga svar, de har inte jag, utan musikens kraft och att lyssnaren reser i sitt inre.

Vad drömmer du ska hända framöver inom ditt musikskapande?

– Jag drömmer om att göra mer musik i nya former, kanske en Vera Vinter-musikal eller en musikföreställning. Jag har ett nytt samarbete med violinisten Hanna Ekström som känns spännande och så vill jag skriva mer musik på dialekt och Kalixmål. För mig är friheten och experimenterandet livsviktiga komponenter, att få lyssna inåt och skapa utifrån det i lugn och ro.

Nedan kan du se videopremiären av Ät Som En Fjäril:LÄS OCKSÅ: Björk avslöjar detaljer om kommande album


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA