x

“Att jämföra sig med ett jättemonster” – Spunsugar guidar dig igenom nya EP:n

“Att jämföra sig med ett jättemonster” – Spunsugar guidar dig igenom nya EP:n

Tidigare denna månad släppte GAFFAs shoegaze-favoriter Spunsugar nya EP:n Things That I Confuse. Vi bad bandet guida oss igenom hela skivan och resultatet hittar du här nedanför. Lyssna gärna på EP:n samtidigt som du läser om låtarna för bästa tripp.

Rodan

– Den här låten har funnits i bitar ett tag. Idén om att jämföra sig med ett jättemonster från en japansk film och skelettet till själva låten har levt separat vid ett tillfälle. Vi ville skapa en låt som låter snällt men som handlar om att vara väldigt arg. Det kändes kul att ha en låt som använder basen på ett sånt här sätt där den liksom kommer och går med bastrumman istället för att pumpa. Ett klassiskt grepp som används bäst i Strawberry Switchblades Since Yesterday som vi lånat friskt från på Rodan. Den gav oss modet att vara lite dynamiska och avskalade. När vi gav instruktioner för mixningen sa vi att vi ville att det skulle låta som att Cocteau Twins möter Belinda Carlisle.

Hatchet

– Efter vi varit så söta och mesiga behövde vi ett nytt fett rockriff så Cordelia satte sig vid Garageband och bestämde sig för att inte släppa datorn förrän midigitarren och basen lät coola. Sen testade vi att spela med riktiga instrument också och det gick ju bra. Så startade skapandet av Hatchet. Vi kände att vi ville ha en låt som ljudmässigt var en tydlig bro mellan EP:n och vårt debutalbum Drive-Through Chapel. I den vevan såg Cordelia en massa Giallofilm så det letade sig in i texten också. Texten handlar om att bete sig lite hur som helst för att få som man vill, men vissa meningar betyder ingenting utan finns till för att låta ballt. Rock ska få vara rock som Felix och Cordelia brukar säga.

Pink And Red

– I replokalen nämnde vi hur Elin den här låten känns i ackordföljd och melodi. Klassisk Elin-låt. Den är rolig för varje gång vi spelar den låter den lite annorlunda, för man kan leka med dynamiken i sången så mycket. Refrängen refererar till när Carries mamma säger att hennes balklänning är röd när den faktiskt är rosa. Det är en del Carrie-referenser för det är en av Cordelias favoritfilmer. Vad den handlar om får ni lyssna själva och räkna ut. Vi är extremt nöjda med basljudet i denna och de roliga lite trapinspirerade trummorna. 

Things That I Confuse

– Vi har ju inte döpt EP:n efter denna för intet. Sången är otroligt Elin, basgången är hundra procent Felix och texten är textbook Cordelia. I verserna rabblas en lista på saker man kan förväxla med kärlek och refrängen består endast av ett ord. Alla tre sjunger i refrängen som låter flådig tryckare med dubbeltramp. Det hade inte varit sjukt om den här låten haft en tonartshöjning, pop är den. Hade det inte varit för de frasiga gitarrljuden och plåtiga trummorna hade det kunnat bli för snällt men det är på rätt sida gränsen i denna. Den är alltid kul att spela för den har massa snabba slingor och räkor. Reversed shoegazegitarr i sticket och fina syntar i outrot som låter lite Mio Min Mio typ. Detta är också vår enda låt som innehåller analoga trummor vi spelat in. Bongotrummor dock, men ändå.

LÄS OCKSÅ: Nick Cave avslöjar favoritbaren och ger råd till alkoholister


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA