x

KRÖNIKA: "Lös problemet bara"

KRÖNIKA: "Lös problemet bara"

Det är ju det här med ord när något fruktansvärt tragiskt inträffar. Lika effektfullt som små trubbiga knivar i en vild eldstrid. Folk överöser sociala medier med ord som ”RIP bror” och ”vila i frid”. I all välmening givetvis. Men den här ordriten gör mig bara uppgiven och förbannad. Vadå vila? Vadå frid? Nils ”Einár” Grönberg är död. Stendöd. Han varken vilar eller har något slags frid. Han är bara död och kan inte känna någonting.  

Mammor, och en del pappor, har larmat i åratal om skjutningarna och dödandet mellan gäng i den så kallade ”orten”. Civilsamhället och vuxenvärlden i dessa områden har långt ifrån gett upp. Men det har däremot politikerna och majoritetssamhället. Den här utvecklingen hade gått att stoppa för längesedan. Men man sket i det. För att våldet drabbade fattigt folk i förorterna, som man egentligen aldrig har sett som ”riktiga svenskar”.

Nu råkade en pojke vid namn Nils Grönberg bli ihjälskjuten. I ett Stockholmsområde som är mer känt för sina välbärgade barnfamiljer och karriärister än dödsskjutningar på öppen gata. Så då kommer det ännu fler ord än vanligt från makthavarna. Ord, ord, ord. Med starkare emfas än någonsin. De flexar sådant som ”hårdare tag” och gapar om lösningar som är ingenting annat än tom symbolpolitik. Under tiden kryper självupptagna kulturskribenter till korset och försöker göra gangsterrap-bot i obegripliga krumbukter, då de tidigare orubbligt framhållit vikten av att skilja på verk och person och nu tycks ångra sig.

Det är en jävla fars. Vad fan tror etablissemangets kulturmuppar att de har för slags makt egentligen? Ingen bryr sig om er. Allra minst någon som riskerar att hamna i gängmiljö. Under tiden uttalar sig också världens äldsta 31-åring, Anna Björklund, om hur farlig denna kulturyttring är. Självaste rapparen Alex Ceesey sluter samstämmigt upp. De skanderar ”gangstarap made me do it”.

Gangsterrap är verkligen inte en direkt spegling av verkligheten. Det är en kombination av storytelling, varumärkesbyggande och faktisk verklighet – som samspelar på ett inte helt entydigt sätt. Men skit i det. Koncentrera er istället på det faktum att denna musik inte skapas i något slags tomrum ”ute i orten”. Den är nihilistisk, cynisk och extremkonsumistisk av en anledning. Den ser ut som den gör nu för att samhället ser ut som det gör. Förut såg samhället annorlunda ut, därför såg hiphoppen också annorlunda ut. Det är inte kärnfysik detta.

Och om man ska ta ett ännu bredare grepp på den här sörjan, så kan man konstatera att det inte går att skära sönder välfärdssystemet och lämna barnen vind för våg och tro att det inte ska få några som helst konsekvenser. Som politiker och makthavare gör man också saken ännu värre genom att sedan beskylla de nu vuxna barnen för de misslyckanden man själv bär huvudansvaret för. Det är bortom osmakligt och signalerar en brist på självinsikt långt värre än både gängmedlemmarnas och de så kallade gangsterrapparnas.

Det var en pojke som dog, alldeles nyss ett barn. Och det var antagligen unga personer som tog hans liv. Barn och ungdomar ska inte avgöra vem som ska leva eller dö. Förståelsen för vad ett liv är lär man sig med levd erfarenhet. Men vi har alltså lämnat ansvaret att ta dessa beslut till några av de minst lämpade.

Barn och ungdomar har blivit ihjälskjutna tidigare. Men man ska inte sticka under stol med att orsaken till uppståndelsen är att Einár var populär och dessutom etniskt svensk. Minns bara skillnaden i hur just Einár och Greekazo behandlades i Malou Efter Tio. Därför kanske just detta mord är det som leder till faktisk förändring och reella politiska påföljder. Bortom ord. Sociala satsningar som ger konkret effekt. Men än så länge är det samma gamla skitsnack från makthavarna – så man ska nog inte hoppas på för mycket.

Mordet på Einár handlar absolut ingenting om mig. Men det tog så oerhört hårt på mig, för att det är en ung person jag följt genom karriären. En person jag träffat och pratat med. Vi stötte ihop med varandra 2019, precis när genombrottssingeln Katten I Trakten hade börjat klättra på topplistorna. Han tittade på mig med stora förvånade ögon. Som att han ställde sig frågan: ”Vad fan vill den här gubben mig?”. Ett barn som precis börjat erövra världen.

Och nu är han död. Han blev 19 år gammal. Sverige är en hyfsat välfungerande demokrati. Lös problemet bara. Nu.

LÄS OCKSÅ: Dave Grohls svidande diss mot Nevermind-modellen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA