x

45 färska skivor du bör kolla in

45 färska skivor du bör kolla in

ThåströmMusiken är mer syntig denna gång, delvis beroende på att gitarristen Pelle Ossler inte ingår i hans kompband längre. När hans omisskännliga och intrikata gitarrkrevader och slingor inte är med längre, så blir musiken mer anonym. Många låtar går i moll och är långsamma som flytande lava. De bästa spåren är de med lite mer fart i, som IsbergenGyttjebrottaren och Dom Du Behöver, där musikens energi och Thåströms raspiga röst fungerar i briljant symbios. - Janne Hallman

Dave Gahan & Soulsavers – Dave tolkade nyligen Metallicas Nothing Else Matters. Här fortsätter han i dessa upptrampade spår när han väljer att göra ett helt album enbart med covers. Han ger sig bland annat på Mark Lanegan, Gene Clark, PJ Harvey och Bob Dylan och det är tydligt att han lämnar syntlandskapet bakom sig när han står på egna, ibland rockigt bredbenta, ben med ena foten i 60-talet. - Jim Knutsson

MakthaverskanFör Allting är Makthaverskans fjärde album och det första att inte ges ut via Luxury. De föregående releaserna döptes efter ordningen de släpptes och det signalerar att medlemmarna har valt en annan väg än tidigare. Och det stämmer delvis. Bland de nya låtarna går det att höra blås, trummaskin och ett luftigare uttryck än tidigare. De tre avslutande spåren är starka poplåtar som är mer indiepop än dödspop. Det ska dock sägas att Makthaverskans debutskiva från 2009 också innehöll en hel del fina poptoner. - Daniel Andersson

Mia – Det uppstår ren magi när Skäringer själv får ha ett finger med i textskrivandet och framför allt när Humlebo får stå för musiken. Längtan greppar tag i en lika hårt som de största 80-talshitsen och har samma unika blandning av förväntan och desperation som känslan av att stå i kö till stadspuben i höstdimman, när det gått maskor i strumpbyxorna och mascaran har runnit men hjärtat är fullt av hopp. - Ieva Kisieliute

Damon Albarn – Den mörka men samtidigt vackra soloresan Damon Albarn tar oss med på, är en stor kontrast till alla de band och projekt han har skapat under åren där britpopbandet Blur och animerade Gorillaz står ut mest. På sitt andra soloalbum ger han sig ut på en enkel och ensam resa utan returbiljett till det vackra förflutna. Livet hånskrattar honom nu i ansiktet. - Jim Knutsson

Alba August – Tillsammans med producenten Tobias Fröberg har hon skapat en förhållandevis stor och tidvis slående ljudbild, inte sällan med syntar som skulle kunna dykt upp på något av Cyndi Laupers verk från 80-talet, men med en framtoning som vill vara mer seriös, nästan så allvarlig att den kan dra åt Kate Bush. Sånginsatserna är i grunden goda, även om de bitvis grumlas av en mastig produktion. - Ernst Adamsson Borg

Claptone – Klart som sjutton att det kan dansas och festas till det house-poppiga innehållet och samproduktionen med Stuart Price är oklanderlig. Om förväntningarna kanske inte är särskilt högt ställda kan det mycket väl vara Closer som blir din introduktion till Claptones genomtrevligt genomdansanta värld. - Kristofer Hadodo

Andreas Mattsson – Styrkan är helt klart texterna. I Allt Bara Glittrar får vi en stillsam Stockholmsserenad, som varvar vyer från vår huvudstad med en medelålders mans inre själsliv. Likaså är Kvällen Väntar, en skildring av en närstående, kanske en förälder, som vet att slutet är nära, drabbande till tårarnas gräns. I avslutande Loftgången beskrivs med utsökt fingertoppskänsla omgivningen och grannarna han betraktar nattetid när sömnen vägrar komma. - Janne Hallman

Movits – Med albumet har bandet återupptäckt de organiska element som ramade in deras debut, men det innehåller även en mer varierad ljudbild – allt från trap-influerade beats och akustiska gitarrer till samhällskommenterande texter.

Idles – “We want people who’ve gone through trauma, heartbreak, and loss to feel like they’re not alone. This album shows the ugly side of where those things come from, but also how it is possible to reclaim joy from those experiences”, har Idles frontare Joe Talbot sagt om albumet.

Courtney Barnett – Kritikerhyllade Courtney Barnett släpper nu det tredje studioalbume. Skivan berör ämnen som kärlek, konsten att läka och att återupptäcka sig själv. Courtney har producerat skivan tillsammans med Stella Mozgawa från gruppen Warpaint som även jobbat med artister som Kurt Vile, Sharon Van Etten och Cate Le Bon. I senaste GAFFA kan ni läsa en större intervju med henne.

A36 – Nu är debutalbumet här. Det gästas bland annat av Sarettii, Asme och Ricky Rich. Förutom framgångarna med singeln Samma Gamla Vanliga har A36 gjort ett tydligt avstamp i Norden och även dominerat topplistorna i Finland, Danmark och Norge.

Bjoern Debutsingeln Why (2020) fick nationellt genomslag med stadig radiorotation på P3, medverkan i TV4 Nyhetsmorgon och en plats bland "veckans bästa" hos Dagens Nyheter. Låten uppmärksammades även internationellt då världsstjärnan Tones And I handplockade låten till sin tävling ”That one song”, som enda bidrag från Europa. Efterföljande Rocket stämplades som "bäst just nu", enligt GAFFAs redaktion. Nu är debut-EP:n här.

Wildhart – Göteborgsbaserade Wildhart bestående av Kiwi Berg och Ylva Holmdahl är tillbaka med sitt första album på fem år.

Fuhr Fuhr är den 28-årige Nacka-sonen Tobias Fuhr. Han anlände till pophimlen hösten 2020 och har sedan dess hunnit med sex singlar med skivbolaget Moonride Records. "Han låter som en ung Björn Skifs eller Chis Cornell", som ett pressmeddelande låter hälsa. Även om text och musik går mot det lättsamma och fantasifulla ges även utrymme för allvar och hjärtesorg.

Silk Sonic – Bakom Silk Sonic hittar vi Bruno Mars och hyllade Anderson .Paak. Det är poppigt och det är funkigt med klara blikningar till det svettiga 70-talet.

Lee Ranaldo – Sonic Youth-ikonen släpper en instrumental och akustisk skiva med mycket rymd.

Taylor Swift – Stjärnan fortsätter att spela in sina gamla skivor på nytt i en idé att äga rättigheterna.

Sam Outlaw – En av de mest intressanta namnen från den allt mer breda och populära americana-scenen.

Vended – Ganska så oförtjänt har de titulerats som Slipknot Jr, med tanke på att några av medlemmarnas pappor spelar i nyss nämnda metalgigant. För Vended står tryggt och bra på egna ben.

Magnus Josefsson – Magnus från bandet Blända har gjort en soloplatta. Hans tidigare släppta singlar och albumet som är ute nu är också det första materialet på nystartade skivbolaget The Mirror Factory som är en nedlagd spegelfabrik i Fröseke och nu även Magnus studio. Medlemmar från The Smiths, Aztec Camera, Slowdive, The Amazing och Melissa Horns liveband spelar på skivan.

Cy – Som låtskrivare har Cy (Amanda Cygnaeus) skrivit musik för artister som Léon, Iggy Azalea, Paloma Faith, Soleima och Icona Pop, men när pandemin slog till tvingades hon att packa väskorna i LA för att flytta hem till Stockholm. Där började hennes eget alternativa popuniversum ta form, byggt på en mix av souliga melodier, skrapiga gitarriff och ärliga historier direkt från hennes dagbok. Med inspiration från artister som Clairo, Mack Miller och Zaia samt diktböcker, särskilt från favoriten Rupi Kaur, vill hon skapa ärlig musik som bekräftar och stärker unga personer idag.

Puppy Eyes – En hypnotisk blandning av indie, soul och psykedelika. EP:n Real Talk är ett album med tydliga influenser från Cass McCombs, Yo La Tengo, Beach House och Grateful Dead. Just Cass McCombs skiva Mangy Love är en stor del av varför Puppy Eyes startades. Den gemensamma kärleken för chill, fritt svävande musik utan tydliga ramar fick dem att vilja skapa något liknande på egen hand.

I spellistan nedanför hittar du även nya skivor med The Dodos, Jon Hopkins, L.A. Guns, Land Of Talk, Logic1000, NNAMDÏ, Pip Blom, Poppy Ackroyd, Robin Guthrie (Cocteau Twins), Rod Stewart, They Might Be Giants, Endless Boogie, Constant Smiles, Aesop Rock & Blockhead, Knights Of The Realm, Katelyn Tarver, Georgia, Rise Against, Unleashed, Northtale, Insania.

I den här spellistan hittar du alla ovanstående släpp. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA