x

BÄST JUST NU: Svenskspråkig emo med hög hitfaktor

BÄST JUST NU: Svenskspråkig emo med hög hitfaktor

Ljushuvud – Fan Va Skönt

Emo på svenska är knappast något vi skämts bort med. Bortsett från mer punkiga Västerbron är det svårt att hitta ett enda exempel på band som tagit denna amerikanska 90-talsfana vidare. Salis Quod Ferrum var inte bara en av förra årets bästa låtar, den var också det närmaste vi kommit till Superchunk på svenska. Även om Göteborgsbandet Ljushuvuds nya banger Fan Va Skönt låter mer som en blandning av Last Days Of April och Martin “Yeah Yeah Wow Wow” Svensson så går det fortfarande att skönja samma desperation som i den minnesvärda singeln från 2020.

Texten hade kunnat få en vända till men om målet var att illustrera en tonårings brustna hjärta så får man betrakta uppdraget som slutfört (dricker någon över tolv ens O’Boy?). Hitfaktorn är i alla fall skyhög och frågan är om inte P3-rotation är att vänta som ett kvitto på detta? Dessvärre är Fan Va Skönt troligtvis sista låten vi kommer få höra från bandet som alltså något förvånande planerar lägga projektet Ljushuvud på hyllan. Eller som bandets sångare och låtskrivare Julius Marstorp själv säger det:

– Det blir ett soloprojekt av mig men jag har inte riktigt klurat ut om det ska fortsätta släppas under Ljushuvud eller under annat namn än. Lutar åt annat namn!

LÄS OCKSÅ: 33 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA