x

33 färska skivor du bör kolla in

33 färska skivor du bör kolla in

Adele – Det är svårt att hitta svaga insatser i den här produktionen, där även andra svenskar, som Shellback och Max Martin varit inblandade. Även om man kan tycka att låtmaterialet inte är så nyskapande går det inte att värja sig mot Adeles röst. Vare sig den låter soul, barhäng, gospel eller powerballad får den håren att resa sig på en. Detta, i kombination med hur hon får den mest självutlämnande text att angå just dig, gör henne unik. - Sara Karlsson (TILL RECENSIONEN)

Miriam Bryant – Produktionen är så svulstig att jag får lust att ta fram mobilen, sätta på ficklampan och höja den i luften, och när Jocke Berg gästar Lonely In A Crowd får jag rena Ullevivibbar. Ändå är det något som hindrar mig från att brista ut i allsång. I en intervju med GAFFA sommaren 2020 berättar Bryant att hon stänger av känslorna när hon skriver texter på engelska, vilket gör att hon inte kan uttrycka sig fullt ut. Bryant har rätt i att de svenska texterna kommer mycket närmare, men tyvärr blir även klyschorna mer synliga. - Ieva Kisieliute (TILL RECENSIONEN)

Robert Plant & Alison Krauss – Fredagens albumsläpp kommer 14 år efter duons debut Raising Sand från 2007. I likhet med förra är skivan producerad av T Bone Burnett och andas blues, country, folkrock och soul där låtarna skrivits av namn som Merle Haggard, Allen Toussaint, The Everly Brothers, Anne Briggs, Geeshie Wiley, Bert Jansch, Ola Belle Reed, Brenda Burns med flera.

Smile – Det var nio år sedan Jocke Åhlund (Teddybears, Caesars och Les Big Byrd) och Björn Yttling (Peter Bjorn And John) hittade tid mellan alla sina andra projekt till sidoprojektet Smiles debutskiva. Uppföljaren Phantom Island är som en oas av krautrock i Vilda Västern där de gästas av prominenta sångerskor som Robyn och Freja The Dragon i den annars ofta instrumentala ljudbilden. - Jim Knutsson (TILL RECENSIONEN)

ObscuraA Valediction är inspelad med Fredrik Nordström i Studio Fredman i Göteborg och det märks att Obscura hämtat inspiration från lokala hjältar som At The Gates, Dark Tranquillity och In Flames. Då avses soundmässig inspiration, inte spelteknisk. För tyskarna följer de komplexa riktlinjer som bland annat Atheist, Cynic och Meshuggah drog upp på 1990-talet. - Kristofer Hadodo (TILL RECENSIONEN)

Loviet – Huvudsingeln Dullshine pekar ut riktningen för ett album som spänner över tonårsminnen, duster vunna och förlorade, och den existentiella kampen med framtiden. Allt detta klätt i en ljudbild som blinkar åt såväl klassisk 90-tals-grunge och 80-talets syntpop. En god portion fuck-it-undertoner finns i hennes försök att slå tillbaka mot den plastiga musikindustrin och låta berättelser som hennes egen finnas.

Kristina Issa – Svensk-syriska Kristina Issa har tidigare gett ut albumen Afraid Of Whales och Ocean Unknown samt satt upp föreställningarna Arabic Spring och Queen Zenobia. På nya skivan handlar texterna om uppbrott, klimatångest och rädslan över att inte få återse sin familj i Syrien. "Where Do We Go har varit en otrolig kamp att skriva. Jag behövde verkligen för första gången låta mina känslor få vara i fokus. Jag har alltid haft svårt för att berätta mina egna historier i låtar som ska handla om kärlek tills nu när allting kom som en orkan rakt ur mig."

Järncell Järncells andra fullängdare bjuder på både politisk ironi och självförvållat vanvett. På de nya nya spåren mixas 90-talets trallpunk med distade hårdrocksgitarrer i en punkkompott där teman som miljöförstöring, självkännedom och allmän samhällskritik lyfts.

Yarlie – Första EP:n bär på berättelser om alla gånger hennes hjärtat har krossats, men också om alla hjärtan hon har krossat. ”Ett förlåt-brev, ett mittenfinger upp i luften och en hyllning till alla som vågar älska. Allt det på samma gång", säger Yarlie själv. Den tar avstamp i Yarlies första queera tonårskärlek och slutar med hennes hittills största hjärtekross. En saga inlindad i analoga syntar, bultande 808:or och Yarlies egensinniga röst.

Daniel LemmaSörgårdens Tak är Daniel Lemmas första skiva med eget material på svenska, en skiva han velat göra länge, men som han började arbeta med på riktigt efter att ha gjort skivan Stjärnornas Tröst där han sjunger tonsatta Karin Boye-texter. "Då märkte jag att det funkade att sjunga på svenska och det var en stor trygghet. Men det har varit en lång process för mig att också börja skriva på svenska, jag har försökt i många år, provat att skriva en låt, gått tillbaka och så provat igen, tills jag känt att jag hittat tonen." Skivan är inspelad live med Stefan Sporsén från Augustifamiljen på piano och blås, Julia Falthin på bas, Mats Eriksson på gitarr, Dan Helgesson på orgel och Chris Montgomery på trummor. Alltihop mixat av Petter Eriksson.

Folke Nikanor Främmande innehåller tolv nyskrivna poplåtar där kompositören och musikern Folke Nikanor i låt för låt samarbetat med en annan artist, som stått för text och sång. Sedan i somras har det kommit singlar som arbetats fram med artister och band som Vasas Flora Och Fauna, Paulina Palmgren, Anna Järvinen, Dolce och Sofia Jannok. 

Plaisir – GAFFA har tidigare uppmärksammat denna trio som nu släpper en sju spår lång EP som bär på shoegaziga vaggvisor, gothisk drömpop, iskall postpunk och lika dansglad som tydlig syntpop.

Angel Haze – Efter en nästan sex år lång paus dyker Angel Haze upp med nya EP:n Girl With The Gun. På skivan hör du bland annat singeln The Altar och om det är något som kännetecknar återkomsten så tycks det vara en nyfunnen spiritualitet. Till synes mer chill och tillfreds med sig själv, livet och det gudomliga sjunger artisten om kärlek, tillit och Jesus till mjuka, varma beats. - Andreas Bäckman

Converge + Chelsea Wolfe – Ett samarbete som på förhand lät sjukt intressant visar sig också gå ihop som handen i en perfekt passande handske.

Eagles Of Death Metal – Årets julskiva? Förmodligen en av årets mest oväntade i alla fall.

Andra artister och band som släppt skivor: Brian Wilson, Coldcut, The Darkness, Deap Vally, Exodus, Jessy Lanza, Kaytranada, Mayday Parade, Papercuts, The Lurking Fear, Khemmis, Swallow The Sun, OSS/The Orb, Body/Dilloway/Head (Kim Gordon medverkar), Clams Casino, Sting, Hollow Ship (nysläpp av senaste album med 20 minuter nytt material), Enfant Sauvage (ena halvan av Blaze).

I den här spellistan hittar du allt vi tipsar om. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA