x

När Axl Rose fajtades med åskådare och skapade tumult

När Axl Rose fajtades med åskådare och skapade tumult

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Om det finns någon artist som blivit känd för att inte vara rädd för att konfrontera sina fans under spelningar så ligger nog herr Axl Rose garanterat i en liga för sig. Det finns mängder av exempel där Rose antingen hotat att lämna eller till och med gått hela vägen och ställt in spelningar på grund av att någon enstaka person i publiken inte kunnat sköta sig. Dock finns det en specifikt historisk händelse som står ut något extra.

Under Guns N’ Roses Use Your Illusion World Tour som pågick mellan 1991 och 1993 – med hela 192 spelningar världen över – uppträdde bandet 2 juli 1991 i medelklassförorten till St. Louis kallad Maryland Heights. Efter 15 låtar under den amorösa klassikern Rocket Queen är det dock något i publiken som inte undgår Roses vakande hökögon. Tydligen står där en man och tar stillbilder av showen med en systemkamera.

Efter obesvarade uppmaningar från Rose att säkerhetspersonalen på plats nu bör ingripa och beslagta mannens kamera, bestämmer sig istället herr Rose för att själv – med huvudet först – dyka ner i publiken och roffa åt sig den fördömda fotoapparaten. Efter konfrontationen – som även bidrar till några lavetter åt höger och till vänster mot andra fans som blandat sig i – tackar Rose både för sig och för den prominenta securityns hantering av situationen och lämnar arenan. Eftersom att Rose dessutom råkat totalförstöra sin mikrofon bestämmer sig även resterande bandmedlemmar att aftonens föreställning är över. 

Istället för att åka hem till en varm kopp te eller ett mustigt glas vin använde sig den nu något besvikna publiken sin alstrade energi till ett tre timmar långt upplopp där de totalt rev scen, halva Maryland Heights och dussintals människor skadades svårt.  

Rose anklagades sedan för att ha uppmanat upploppet. Men polisen kunde inte gripa honom förrän nästan ett år senare, då bandet åkte utomlands för att fortsätta sin turné. Anklagelserna inlämnades mot Rose, men domare klarlade att han inte ansågs som en direkt uppmanare till upploppet.

I efterhand har Rose uttalat att han stört sig på just säkerheten under denna spelning hela kvällen. Tydligen hade inte bara kameran påpekats ha varit störande ett flertal gånger under konserten. Utan flera medlemmar i bandet ska under konserten fått kastade glasflaskor mot sig, det skulle inte funnits någon gräns på alkohol och säkerhetspersonalen tillät även privatpersoner ha vapen på sig. Rose ska själv ha sett någon härlig åskådare stoltsera öppet med en kniv i publiken denna afton.

Albumen Use Your Illusion I och II som släpptes drygt två månader efter konserten, innehöll i sina tack-anmärkningar ett härligt litet meddelande till just denna historiska afton. 

gallery_large

LÄS OCKSÅ: När Yngwie Malmsteen toksågade Teddybears – "Det här suger anal"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA