x

VÄRLDENS SÄMSTA LÅT: Arbetsnamnet var The Annoying Thing av en anledning

VÄRLDENS SÄMSTA LÅT: Arbetsnamnet var The Annoying Thing av en anledning

I vår artikelserie Världens Sämsta Låt går vi igenom låtar många avskyr, men som samtidigt bär på historier väl värda att berätta. GAFFAs Jim Knutsson uppmärksammar en låt som började som en imitation av en tvåtaktsmotor till att bli en ringsignal med en galen groda som lånade ledmotivet till Snuten I Hollywood.

"Ring ding ding daa baa
Baa aramba baa bom baa barooumba
Wh-wha-what's going on-on?"

Ja, det kan man fråga sig. Men så inleds världshitten Axel F med Crazy Frog som höll Coldplay borta från förstaplatsen på topplistan och i skrivande stund har över tre miljarder visningar på YouTube. Och den animerade och irriterande figuren har en minst sagt lika underlig bakgrund.

Svenska tonåringen Daniel Malmedahl försökte att låta som en tvåtaktsmotor 1997 med hjälp bara av sin egen mun. Han spelade in sig själv och la upp klippet på nätet vilket slutade med att tv-programmet Wimans By Night på spontana ZTV hörde av sig fyra år senare när de upptäckte inspelningen. Och de frågade om han kunde härma motorljud live i studion under inspelningen. Hans imitationer sparades ner som en ljudfil och spreds sedan på nätet och via fildelningssajter som en kul grej.Två år senare är vi framme vid 2003 och en annan svensk, Erik Wernquist, råkade höra ljudinspelningen utan att veta vem som låg bakom den. Han skapade en animerad figur som kunde ackompanjera det irriterande ljudet. Mycket rättvist så döpte han projektet till The Annoying Thing. 

Även denna animering började spridas vind för våg på nätet vilket gjorde att ljudskaparen Malmedahl till slut också fick sin rättmätiga plats som "låtskrivare" för detta ofantligt hemska ljud. Året efter så insåg Jamba!, som skapade ringsignaler, att det fanns pengar att tjäna på ett ljud som två gånger om hade fått en slags kultstatus i vissa kretsar på nätet. 

Först 2004 skulle det dock smälla till rejält när The Annoying Thing döptes om till Crazy Frog och blev en världskändis, när ljudet licenserades som en ringsignal av det tyska företaget Jamba! Så vem bryr sig om småsaker som att figuren egentligen inte ens är en groda när det går att kapitalisera på en fluga?

Sommarhiten året efter blev Crazy Frogs version av ledmotivet till filmen Snuten I Hollywood där tvåtaktsmotorljudet mixades ihop med den 80-talsdoftande musiken som var uppdaterad till ett dansant 2000-talsbeat av två tyska producenter. Axel F som låten heter är döpt efter huvudkaraktären i filmen som spelades av Eddie Murphy. Och cirkeln slöts när Erik Wernquist som först skapade figuren fick äran att animera musikvideon.Den enda glädjen man får utav denna historia är att det är över 16 år sedan den var omöjlig att undvika. Nuförtiden behöver man inte få huvudvärk av irriterande ljud som "A ram me ma bra ba bra bra rim bran, dran drra ma mababa baabeeeaaaaaaa" från en galen "groda" som förstör en fantastisk filmlåt som Axel F är i sin originalform.Men glädjen varar inte särskilt länge för nu ryktas det om att det hemska fenomenet ska vara tillbaka redan på fredag för att underhålla den nya unga generationen på TikTok med ny musik. Jag beklagar att barnen som är vår framtid ska behöva uppleva en gammal synd som Crazy Frog. Har de inte det tillräckligt jobbigt med klimatkrisen och pandemin som hänger över dem redan? Vart är cancelkulturen när man behöver den?

Bem bem!

VÄRLDENS SÄMSTA LÅT: När människans bästa vän blir till ens värsta fiende


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA