x

Lisa Wanloo: “I stugan får vi ett flow och bara kör”

Lisa Wanloo: “I stugan får vi ett flow och bara kör”

Lisa Wanloo pratar om frustrationen, vändningen med To Go och en stuga i Hunnebostrand – resan som kom att resultera i fullängdaren Shadows.

Frustrationen är stark

– Efter jag gjort mina första singlar som ska släppas genom Startracks infinner sig en enorm tomhet kreativt och jag känner bara att allt jag försöker göra är skit och når inte dit jag vill så frustrationen är stark. Jag skriver och lyssnar på musik jag älskar och ”letar” utanför och inom mig vad jag vill göra, testar nytt och bara säger saker rakt ut och spelar in demo efter demo som jag inte känner sätter känslan jag är ute efter. Jag fortsätter så där i flera månader. 

Att släppa kontrollen en liten stund

– Sommar med pandemi och jag känner att jag gett upp på att försöka göra låtar och låter det bara vara och slutar spela och försöka skriva. Jag har så gott som inget jobb och vet inte riktigt vad jag ska göra, så är mest ledig och rastlös och dricker bärs i Göteborg och är fortfarande frustrerad över musiken. Men har lite sparade pengar så jag och min kille drar iväg och campar i slutet av sommaren och där känner jag att jag äntligen får slappna av lite och komma bort. Det är så vackert överallt där vi åker runt i Skåne-trakten och jag bara tar in det och släpper stressen. Jag känner nog inte att jag egentligen är en sån som gillar när det är för stilla och lugnt runt mig men det behövdes väl just då så jag släpper tanken på album och låtar helt och lyckas släppa kontrollen en liten stund. Jag har alltid tyckt om att åka runt i bil (där rör man åtminstone på sig åt nåt håll) och lyssna på musik så det är många stunder av det också.

Vägen tillbaka till musiken

– Hösten 2020 börjar jag plugga psykologi igen och det kräver så mycket av mig att jag inte har så mycket tid till tankar över annat. Men känner att jag är fel och att nåt trycker i bröstet mer och mer, mina känslor börjar åka total berg- och dalbana och jag har väldigt lätt till att bli arg, irriterad och jätteledsen. Så jag skiter i att plugga och försöker skriva musik igen, fortfarande frustrationen. Men! En dag när jag vaknar och är bakfull och ledsen tar jag gitarren och gör To Go och den blir färdig där och då i sängen och det känns rätt. Det känns som nåt lättar lite för jag bara säger som det är på nåt sätt. Det är första gången på länge som jag känner mig lite tillfreds på riktigt inombords.

Våga vara pinsam

– Efter att jag gjort To Go börjar jag känna lite lite hopp och skriver lite nya grejer och testar och börjar tycka att det är väldigt roligt. Så börjar jag tänka att jag ska våga vara lite mer pinsam och strunta i skammen och den dåliga självkänslan som kan komma när man gör kreativa grejer och bara köra på första känslan som kommer. Jag blir lite överraskad över hur saker och ting blir med mina idéer och skickar det till Kim Ruiz (min kille och producent) och vi börjar prata om att hyra en stuga och ta med typ hela studion dit och se vad som händer. Vi tänker att om inget händer är det okej men om vi får gjort nåt är det ett plus. Vi hyr då en stuga i Hunnebostrand i december och det är en av mina absoluta höjdpunkter i livet och jag har jättekul! I stugan får vi ett flow och bara kör och spelar in hela skivan på exakt det sätt jag vill. Vi gör till och med två nya låtar Don’t Tell Me och My Love, otroligt roligt. Båda texterna till låtarna bara ramlar ur mig, häftigt tycker jag. På hemvägen skickar jag ett mejl i total lycka till Fredrik på Startracks och säger att jag har en skiva.

“Jag måste få med den på skivan”

Something Else-låten. Den är så viktig för mig, alla låtar är såklart viktiga men det var nåt speciellt över den. När vi är hemma igen efter stugan börjar vi arrangera lite mer i studion och fokuserar på låtarna. Men så sitter jag hemma i soffan och har inget särskilt att göra, kan vara februari 2021 och har börjat plugga filosofi i brist på jobb. Den låten tar ungefär tio minuter att göra och jag vet hur känslan ska vara med en gång och spelar in den på telefonen och skickar låten till Kim och att jag måste få med den på skivan. Han säger att vi kör på det så jag sticker bort till Nacksving där han har sin studio och vi gör klart låten på typ en timme! Och jag är jätteglad och nöjd, efter det så är nästan allt klart och det är bara att börja spela in och pilla lite i arrangemangen. Men det här var det absolut roligaste jag gjort.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA