x

“På Dylan-manér väljer Cobain bort de största hitsen” – 5 grymma livealbum enligt Broder Henrik Rapp

“På Dylan-manér väljer Cobain bort de största hitsen” – 5 grymma livealbum enligt Broder Henrik Rapp

Pandemin har onekligen varit en tid då formatet livealbum har fått något av en revival. Hurula och Thåström är bara två i raden av artister som förevigat en livekonsert och gett ut den under det senaste året.

7 juli 2021 var Broder Henrik Rapp den första artisten att uppträda på Dalhallas gigantiska scen efter nästan två års uppehåll. De dåvarande restriktionerna tillät 500 personer i publiken och tillsammans med Stiko Per Larsson och Vilma Flood fick Broder Henrik under en kväll äran att återinviga arenan. 

14 januari släpps hela Broder Henrik Rapps konsert som livealbum och redan förra veckan kom ett smakprov i form av live-singeln Underbar – en låt som är hämtad från hans senaste album Idioter Lär Oss Och Vi Lär Varann.

Vi lät Broder Henrik Rapp välja ut och berätta mer om de fem livealbum som betytt mest för honom

First Aid Kit – Who By Fire 

– Att tolka Leonard Cohen är kanske inte världens bästa idé. Trots det är First Aid Kits hyllningskväll till just Cohen helt fantastisk och de två systrarna är antagligen de enda som klarar av det. Det blir inte direkt sämre av att Frida Hyvönen och Annika Norlin är med i det så kallade hörnet. Det här är den enda konserten på listan som jag såg live. En otrolig kväll som gav en rättvis bild över Cohens minst sagt goda gärning. 

 

Bob Dylan – The Rolling Thunder Revue 

– Bob Dylan är inte direkt känd för sin entusiasm på scenen. Men under den berömda Rolling Thunder-turnén hade han energi som en medelstor kärnreaktor. Istället för att spela på arenor valde Dylan, förstås, att spela på mindre klubbar runt om i USA. Dylans perfekta sång i A Hard Rain’s A-Gonna Fall. De inledande ”If you've got any political pull at all, maybe you can help get this man out of jail and back on the street” till en publik full med amerikanska senatorer för att sedan börja sjunga den fantastiska berättelsen om Rubin “Hurricane” Carter. Det vita sminket och hatten. Den otroliga versionen av I Shall Be Released med Joan Baez. Mick Ronsons gitarrspel. Scarlet Riveras fiolspel i Sara.

 

Amason – Spotify Sessions 

– Bara för att Amanda Bergman är det bästa vi har och för att Ålen är 10-talets bästa svenska låt.

 

Father John Misty – Off-Key In Hamburg 

– Kanske den artisten, efter Robert Z, som har inspirerat mitt eget skapande mest. Dessutom den bästa liveartisten jag har sett. Det här albumet har räddat många promenader i Hägersten.

 

Nirvana – Unplugged In New York

– Nirvanas Unplugged In New York har den mest givna platsen på denna lista och är soundtracket till min barndom. Jag är inte mycket av en nostalgiker men trots det tas jag tillbaka till min barndom varje gång jag hör dragspelet i Jesus Doesn’t Want Me For A Sunbeam eller den extremt o-unplugged-a gitarren i The Man Who Sold The World.  

Konserten har den ultimata balansen i att pendla mellan att låta orepat men samtidigt minutiöst inrepat. Storheten i konserten är, enligt mig, valen av låtar. På Dylan-manér väljer Kurt Cobain bort de största hitsen. Detta fyller han upp med covers på obskyra artister som The Vaselines och Meat Puppets, som inte direkt alla har hört. Konsertens finaste stund är den absolut sista – när Kurt Cobain öppnar ögonen och sjunger ut de sista orden i Led Bellys Where Did You Sleep Last Night. Fem månader senare var Kurt Cobain död. It´s better to burn out than to fade away …

GAFFA-PODDEN: Reaction videos-besatthet och framtidsspaningar


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA