x

Håkan Hellström vinnare av GAFFA-Priset 2010

Håkan Hellström vinnare av GAFFA-Priset 2010

Grattis till GAFFA-priset! Vad är din reaktion och hur vill du tacka läsarna som röstat på dig?
– Vad ska man säga? Det är fantastiskt roligt. Jag får tacka så mycket för uppmärksamheten. Att de bryr sig om det. Det hade inte behövts, men … Det är uppmuntrande. Svårt att säga något mer än att man är tacksam för att man får fortsätta med musiken.

Vad har varit den mest positiva upplevelsen av 2010 ur ett rent musikaliskt perspektiv?
– Om man jämför med 1990-talets skitnödighet så finns det nu mer öppenhet i hur folk ser på musik. Det här sättet att se på musik passar min person och min smak mer. Istället för att hålla sig till en trend, ett regelsystem, så är det nu mer intressant att bryta dem, även om jag skiter i en trend. Jag skiter i vad det är, bara det låter fint. Jag tror att det är en bra grogrund för musik. 1990-talet var ju döden. Så tråkigt årtionde.

Känns det bättre nu?
– Ja, det är mer Afrika nu. Mer etno, mer urkraft. Det passar mig bättre. Det har det gjort ända sedan jag började spela samba och lyssna på musik med primalkänslor. 1980-talet var egentligen bättre på det. Om man tänker på hur bra undergroundrörelsen var då, som kontrasterade mot det oerhört kommersiella. När någonting är väldigt kommersiellt, det är bra, för då vet man att det alternativa frodas. 2000-talet känns bra. Det är som att folk har lagt ned sina vapen lite.

Vad har varit det mest negativa, rent musikaliskt, under året?
– Jag har svårt att se någonting negativt. Det har väl varit bra allting? Folk gör så gott de kan. Försöker göra så fina grejer som möjligt.

Vad har varit den mest positiva upplevelsen av 2010 ur ett musikaliskt perspektiv för dig personligen?
– Att skivan har tagits så väl emot. Det är min stora musikaliska glädje i år, att skivan föll i så god jord. Det är jag väldigt glad över. Och de mest färgsprakande musikaliska upplevelserna måste vara livespelningarna. Vi spelade längre än vad vi har gjort tidigare, och inför fler människor, bortsett från festivalerna. Under de spelningarna levde musiken mest. Men att skivan tagits så väl emot är nog det som jag är mest stolt över.

Och den mest negativa?
– Det negativa är alltid när någontingblir likformat. Samtidigt, när någonting strömmar ut ur kanalerna, när stora företag trycker ut en viss musik, så vet jag att undergroundmusiken mår bättre än någonsin. Jag är inte orolig.
– Men när ungdomars drömmar släcks i Idolfabriken. Det är inte roligt tycker jag. Det är väl det enda negativa jag kan tänka mig.

Vad har du för planer för 2011?
– Framför allt ut och spela. 26 spelningar i vår och säkert lika många i sommar. Blir mycket att göra. Det ska bli roligt. Jag hoppas att jag klarar av det, att inte pipan pajar. Det är en ny värld varje kväll på scenen, som försvinner lika snabbt man kliver av. Och så minns man ingenting dagen efter.

Är det så?
– Ja. Det är svårt att beskriva. De flesta människor som går till sina jobba får aldrig uppleva det, den höjden av känslor som väcks på scenen när man spelar. Det är få förunnat att vara med om sådana upplevelser, men jag önskar att alla kunde det. Mätarna står verkligen på rött varenda kväll. Det är mäktigt. Den känslan går inte att fånga. Det är borta när det är över. Det bara rinner ut.

Hur ska du göra för att fånga den känslan?
– Det gör man inte. Det går inte. Det är lite synd, men det är samtidigt en del av tjusningen: att man bygger upp någonting med publiken. Man har lite skoj, sen är det inte mer med det.

Se alla vinnare av GAFFA-Priset 2010 här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA