x

Undercover: Junip – Fields

Undercover: Junip – Fields

Vem: Fredrik Söderberg

Var: Någonstans i "Fields" drömska landskap

Vad: Junips debutalbum

Den hade stått där tyst och fridfull ända sedan 1823, men i mitten av april 2010 vaknade den åter till liv. Vulkanen Eyjafjallajökul skapade en del uppståndelse där den stod, cirka 12 mil öster om reykjavik, och frustade ut lava. Strax därefter evakuerades 800 människor och ett stort askmoln skulle under en tid framöver gäcka ett och annat flygplan. I samma stund satt Fredrik Söderberg hemma i lugna Sverige och filade på ett omslag till Junips kommande släpp. Men att omslaget kom att innehålla just en vulkan är bara ett lustigt sammanträffande. Fredrik såg däremot visionen via musiken på "Fields" – Junips debutalbum som han under en längre tid tillbaka hade tagit sig an.

– Jag ville förmedla nån sorts storslagen naturupplevelse. Jag fick höra skivan långt innan jag påbörjade arbetet, vilket är en förutsättning för mig om jag ska göra omslag. Det jag kände var att det skulle funka symmetriskt med musiken. Den är ganska drömsk så jag ville göra ett stramt omslag men ändå romantiskt, säger Fredrik.

Slutresultatet, ett verk målat på akvarellpapper, har fått en mjuk och drömsk, samtidigt explosionsartad framtoning. Det mjuka finner man i molnen och i himlen, medan explosionen föds i vulkanens topp där den möts av en solformad bakgrund.

Junip och José González upptäckte Fredrik genom hans arbete med Kning Disk, ett skivbolag som lägger ner mycket energi i att skapa en helhet. Musik ska vara i symbios med dess förpackning. Och det är en inställning som Fredrik kan gå i god för.

– Jag tror generellt att om man i framtiden över huvudtaget ska sälja skivor så måste man köpa något utöver musiken, menar han.

Sedan tidigare har Fredrik gjort omslag åt Kning Disk-band som The Skull Defekts och Wolf Eyes och teman som religion och ockultism har legat honom varmt om hjärtat. Något som även visar sig i omslaget till Fields, om än med en mer naturromantisk utgångspunkt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA