x

"Vi är en enad trupp när vi spelar live"

"Vi är en enad trupp när vi spelar live"

GAFFA tog ett snack med bandets frontman Adam Elk om samarbetet med Moneybrother och kärleken till Sverige.

Berätta om ert nya album "Delicate Friction".

– Vi var sjukt inspirerade när vi kom tillbaks efter att ha gjort vår senaste turné i Sverige. Så vi gjorde i princip hela skivan på en och en halv månad. Det var kraften av inspiration och hur bra vi blev behandlade i Sverige. Vi blev så bra omhändertagna av andra musiker, bokningsbolag, journalister och framförallt publiken. Det gav oss en sådan inspiration att göra en ny skiva och då var det inte så jobbigt. Sådant här händer inte i USA. Våra fans här i staterna känns utslitna. De har inte samma entusiasm som våra skandinaviska fans. 

Berätta om samarbetet med Moneybrother på nya plattan.

– Anders (Moneybrother) har turnerat i USA mer och mer de senaste åren. Och vi har samma skivbolag här. Så skivbolaget tyckte att vi borde hänga tillsammans i och med att vår musik är ganska lik. Varje gång han kommer till New York brukar vi träffas och skriva musik tillsammans. Sen blev det så att han provade att sjunga på låten "Just Give Me A Reason" och vi blev helt enkelt tvungna att ha med honom för att det lät så bra. 

Hur känns det att komma och spela i Sverige?

– Det är helt fantastiskt. Det var i princip våra svenska fans som fick oss att börja spela tillsammans igen. Bandet var splittrat i tio år efter att Geffen Records övergav oss, runt 1997. Vi började spela en del tillsammans 2008, men det var de svenska fansen som verkligen gav oss kraften tillbaka. Vi fick i princip flygbiljetter, spelningar och intervjuer serverade på ett silverfat. Som musiker måste man pusha sig själv hela tiden. Man måste till exempel övertyga journalister att man är bra och man vill få alla att tycka om en. Men våra svenska sa i princip: "Ni behöver inte pusha. Vi drar er". Sverige är ett fantastiskt land för oss. 

Vad kan publiken förvänta sig från era konserter?

– Vi kommer från en generation, där det inte fanns datorer. Så det man var tvungen att göra var att bara gå upp på scen och kick ass. Att kunna spela tillsammans var A och O. Idag gör musiker jättebra musik, men ofta när de spelar live finns inte den där intensiteten och koncentrationen som krävs. Ofta spela band exempelvis för snabbt. Jag försöker inte framhäva oss som ett grymt liveband, men vi är verkligen en enad trupp när vi spelar live. Det känns som om vi har en lite äldre mentalitet. Vi är old school. Under 80- och 90-talet var man tvungen att gå upp på scen med bara gitarr, trummor och bas och få publiken att tänka "Holy shit!". Och det är det vi satsar på.

Vad är det sista du tänker på, precis innan du ska gå upp på scen?

– Har jag gjort deklarationen? Gav jag tillräckligt mycket pengar i dricks när jag köpte kaffe? Nej, jag vet inte. Jag tänker inte så mycket. Jag är glad att jag lever och får spela musik. 

Var bär det av för Mommyheads efter turnén?

– Vi ska försöka släppa vår nya skiva i USA. Vårt primära mål har varit att få den släppt i Skandinavien och det har vi ju lyckats med. Annars är mina mål ganska enkla. Om jag bara skulle få fortsätta att göra skivor och komma tillbaka till Sverige då och då skulle jag vara lycklig. Om det inte skulle vara så långa och mörka vintrar i Sverige, skulle jag seriöst fundera på att flytta. Sen skulle jag ju behöva en inkomstkälla i Sverige också. Jag kanske skulle kunna skriva för GAFFA?

 

The Mommyheads Sverigespelningar:

15 mars - Stockholm, Debaser

17 mars - Göteborg, Jazzhuset

19 mars - Jönköping, Bongo Club

25 mars - Falun, Club Helmar

26 mars - Västerås, Sigurdsgatan 25


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA