x

Scandicana från Dalarna

Scandicana från Dalarna

Historien om Twinflower Band började egentligen när Linnéa Dixgård och Mikael Larsson blev ett par och flyttade ihop för omkring fem år sedan. Båda hade sedan en tid tillbaka sysslat med musik, och det blev nästan en självklarhet att börja spela tillsammans hemma. De började skriva låtar ihop, och det kändes så bra att de beslutade sig för att göra några demoinspelningar av det material de hade.

– Vi hade egentligen en skiva klar för tre år sedan. Men saker kom emellan, jobb och annat. Man har ju inte hur mycket tid som helst. Så den fick ligga på is.

Efterhand så kom de dock tillbaka till musiken. Då hade man blivit ett helt band om fem medlemmar. Inspelningarna producerades av Linnéas bror, Björn Dixgård känd från Mando Diao.

– Det är klart att det är speciellt att jobba med både sin sambo och sin lillebror, men det har fungerat bra för mig. Det blir en annorlunda atmosfär, man litar på varandra väldigt mycket. De vet dessutom hur de ska reta upp mig, till exempel för att jag ska tända till och få lite extra i sånginsatserna vid inspelningarna. 

Numera har de byggt upp en studio och replokal på gården i Dalarna, där de både repar och spelar in. Linnéa säger att det är skönt att ha allt på så nära håll.

– Det behöver inte bli så pretentiöst då. Det blir lekfullt och lätt. Det är ju bara en lek, egentligen.

Twinflower Bands musik låter väldigt amerikansk, lite country, lite pop, lite rock. Det är lätt att höra americanaflirtarna på skivan, de finns där hela tiden. Men det finns också något annat där bakom. Vissa tycker att det är ekon av svensk folkmusik och folklore, även om de referenserna inte är uppenbara.

– En vän till mig kallade vår musik för Scandicana, som känns som en kul och rätt bra beskrivning. Det passar också till omslaget, som är en vy hämtad från Dalarna, med bergen i bakgrunden och månen och fullt av linnéor.

Bandet är också klara för årets Peace & lovefestival i Borlänge.

– Det ska bli kul att se vad som händer. Vi hoppas ju komma ut och spela mycket, naturligtvis. Och det är kul att det börjar här i Dalarna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA