x

50 år sedan Bob Dylan debuterade

50 år sedan Bob Dylan debuterade

Idag firar vi att det är 50 år sedan Bob Dylan släppte sitt första album, det självbetitlade "Bob Dylan". 

Albumet spelades in i november 1961 av en 20-årig Bob Dylan. Det Innehåller kända folklåtar plus två egenskriva låtar. John Hammond, en legendarisk talangscout från Columbia Records, producerade albumet och gav sedan Dylan ett kontrakt hos skivbolaget. Hammond upptäckte Dylan när han repade till att spela munspel på en skiva med Carolyn Hester.

Ett år innan hade Dylan gjort sin första studioinspelning, då spelade han munspel åt Harry Belafonte.

Dylan har sagt i en intervju i dokumentären "No Direction Home" att han bara behövde höra låtarna en eller två gånger för att lära sig dem. 

Låten "Song for Woodie", har blivit den mest kända av låtarna från debuten. Den är skriven av Dylan själv och tillägnad folklegenden Woodie Guthrie. I den andra låten Dylan skrev på skivan, "Talkin New York", refererar Dylan till Guthries låt "Pretty Boy Floyd".

Även en tolkning av "The House of the Rising Sun" finns med på "Bob Dylan". Låten handlar om "ett liv som gått fel" i New Orleans och sägs vara en protest mot hasardspel och alkohol. Två år efter Dylan gett ut den gjorde det brittiska bandet The Animals en cover på samma låt, som kom att bli bandets ess i rockärmen.

"Bob Dylan" spelades in på två eftermiddagar i Columbias studio i New York. Den 20 november och 22 november 1961.

Under 1962 hann Bob Dylan även göra två viktiga karriärsdrag. Han bytte sitt namn från Robert Allen Zimmerman till Bob Dylan. Det andra han gjorde var att skriva kontrakt med Albert Grossman, som var Dylans manager till 1970. "He was kind of like a Colonel Tom Parker (Elvis manager) figure ... you could smell him coming", har Dylan sagt i en intervju. 

Albumet blev aldrig någon stor succé i USA men hamnade som nummer tretton på UK Album Charts. 

Dylan åkte till Storbritannien i december 1962, där han träffade Philip Saville som ville att Dylan skulle uppträda i hans drama "The Madhouse on Castle Street", som gick på BBC. I slutet av serien framförde Dylan "Blowin' in the Wind" som efter det har blivit en klassiker de flesta känner till. Låten var med på hans andra album "The Freewheelin' Bob Dylan" som släpptes 1963.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA