x

"Med hennes röst finns ingen stil vi inte kan göra"

"Med hennes röst finns ingen stil vi inte kan göra"

I ett avsnitt ur Conan O'Briens nya talkshow framför Alabama Shakes Hold On, som enligt trummisen Steve Johnson föddes ur en annan konsert.

Hold On skrevs medan vi spelade den framför publiken.

Han börjar nynna på den smittsamma versen och förklarar hur han började trumma och Brittany Howards började sjunga ord och plötsligt började publiken sjunga med. På Youtube kommenteras sångerskan Brittany Howards röst med orden "her voice breaks my heart and make me wanna live to the fullest at the same time".

– Med hennes röst finns det ingen stil vi inte kan göra. Rösten är så unik att vi kan välja allt från country, blues, rock till hiphop.

Samtidigt låter rocken ganska bredbent. Vilket för mig in på det faktum att sångerskan är svart och att resten av bandmedlemmarna vita, och hur ovanligt det är. Här verkar Steve tappa tålamodet som varit intakt trots dålig mottagning och svengelska.

– Vi har mycket soulfyllda låtar med massa känslor bakom, men samtidigt mycket energi och snabb rock'n'roll. Det fanns svarta musiker som cut loose långt innan oss. Chuck Berry, Little Richard, de rockade också. Och det finns vita som har soul, tänk Righteous Brothers. Vi tar influenser överallt. Ras har inte med saken att göra över huvud taget. Vi är bara några människor som gillar samma saker.

Jag tänker att Nina Simone möter AC/DC.

– Jag dömer ingen efter hudfärg. Man kan summera massa stereotyper genom att säga vad för sorts musikalisk bakgrund Brittany har. Men i samma rum är vi likadana. Generellt sett har hudfärg inget att göra med vad vi gillar eller vilka vi är. Vi mår bra av att göra musik och det är det vi går efter. Whatever, you know. Många av mina favoritlåtar är på tre ackord. Rakt fram och snabba trummor.

Återigen börjar han nynna trummornas slag och jag säger yeah och hör hans dotter gråta i bakgrunden. Han är tillbaka i Alabama.

– Jag kör faktiskt bil just nu, till förskolan. Det är tjugo grader utomhus, lite moln men soligt. Många nakna träd utan löv, fullt av barrträd och ängar. Det är trevligt. Underbart faktiskt.

I Sverige är det mörkt och kallt.

– That's no good, man.

 

VEM?
Alabama Shakes fyra beståndsdelar träffades redan på gymnasiet. Brittany Howards sjunger, Zac Cockrell spelar bas, Steve Johnson trummor och Heath Fogg på gitarr.

VAD?
Rock'n'rollbaserad soul med gung från den amerikanska södern. En sepiatonad resa till 60-talet som lämnar lyssnaren både nostalgisk och uppiggad. Som bandnamnet antyder, lekfullt och lättsamt. Sällan hörs något så befriat från tidsanda och electroslingor. Den som uppskattar James Brown eller Nat King Cole kan säkerligen avnjuta även detta. Debuten boys & girls släpps 9 april.

VAR?
Tro det eller ej, Alabama. Har avverkat en USA-turné och ska från april och över större delen av sommaren besöka europa. Har i skrivande stund inga Sverigespelningar bokade.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA