x

Electronica från de skånska skogarna

Electronica från de skånska skogarna

Det är viktigt för Sophie Rimheden att ha ett tydligt tema och en klar röd tråd till varje soloalbum hon släpper. Det är inte bara musik som inspirerar till nya teman, utan också sådant hon ser omkring sig och upplever. Sedan debuten 2003 har bland annat 1980-tal, industri och resor varit teman på hennes skivor.

Till det kommande albumet har hon hämtat inspiration från skogarna i hemtrakten, arbetat med skånska musiker som Thomas Öberg från bob hund och Emil Jensen och har till och med tagit steget att sjunga på skånska istället för engelska. Temat "Skåne" var självklart för nya skivan.

Hur skiljer sig ditt arbete med nya skivan jämfört med tidigare album?

– Jag har egentligen arbetat på samma sätt som förut. Det hör man också. Så fort man trycker på 'play' så hörs det att det är Sophie Rimheden. Det är nog bara mina tankar kring arbetet som är annorlunda.

Själva idén till den nya skivan fick hon redan 2010, då hon arbetade med rapparen Simon Gärdenfors (Simon G). En tanke hade grott om att hon ville använda den skånska dialekten och klippa i den, ner till varje bokstav och stavelse. Hon fick en gammal låt som Simon G tidigare spelat in, klippte och klistrade och mixade sedan ihop allt. Det resulterade i låten "Nöl" som finns med på nya skivan.

– Det var så det började. Jag gillade idén med att arbeta med skånska. I electronica spelar det ingen roll vad det är för språk eller dialekt man sjunger på. Sången är mer som ett instrument. Så därför tänkte jag att det inte gjorde något om ingen förstår vad jag sjunger.

Därefter vidgade sig tankarna kring projektet och hon funderade på hur hon skulle kunna använda skånska influenser.

– Min tanke med albumet var att allting skulle ha en koppling till Skåne. Varenda ljud, varenda röst.

Den nya skivan heter "Haj". Hur kommer det sig?

– Jag tycker att det är kul att man kan tolka det som man vill. Vissa kanske tolkar det som att det är hajen i havet, men egentligen är det väl en skånsk hälsning. Att man säger "haj" istället för "hej". Men det gör ingenting om andra dialekter i landet tolkar det som en fisk. På releasefesten i Malmö på fredag tänkte jag ha en stor haj någonstans i lokalen. Inte en levande naturligtvis, men kanske en stor docka.

Du brukar klä dig i enlighet med dina teman på scen. Vad ska du ha på dig och ha för frisyr när temat den här gången är Skåne?

– Det där är väldigt svårt. På omslaget till "Haj" och på pressbilderna är det mycket natur. Skog och jord och gräs och sten. Skånes landskap är ju väldigt varierat. Naturelement var min tanke gällande bilderna. Så det tänkte jag ha på scen också. Naturfärger, helt enkelt. Men vi får se.

För Sophie Rimheden är ett album mycket mer än bara musik. Att släppa en skiva enbart digitalt är inte tänkbart, det måste finnas något att ta i, något med papper och bilder. Därför släpps det tillsammans med skivan en bok som Sophie skrivit, ett dagboksliknande alster med tankar kring musiken och händelser runt omkring.

Hur kom du på idén med boken till skivan?

– Jag ville gärna göra någonting med alla bilder som tagits genom åren sedan min debutskiva "Hi-Fi" släpptes 2003. Många duktiga personer har fotat, ofta gratis bara för att det är kul. De har fått fria händer och flummat loss. Jag ville inte låta bilderna ligga i byrålådan. Sen så tyckte jag att det kunde vara kul att få utlopp för mina tankar och funderingar. Lite som en dagbok, berätta vad som hänt.

– Cd-skivan är ju utdöende, det finns knappt några skivbutiker kvar. Det är iTunes och Spotify som gäller. Jag är lite oldschool, jag tycker fortfarande att det är kul med cd-skivor. Det känns mer på riktigt när man gör musik att få det på en cd-skiva. Och ännu mer när det är en hel bok. Tanken är att albumet ska ligga med i boken på sista sidan. Att det ska vara som en enda produkt. Boken handlar, precis som skivan, mycket om Skåne.

Är det hemlängtan som spökar?

– Ja, det är nog det. Men det är väl så när man flyttar ifrån något. Då hyllar man det plötsligt. När jag bodde i Skåne ville jag bara därifrån. Nu älskar jag det, oavsett vad det är för väder. Jag besöker Skåne med jämna mellanrum eftersom jag har familj och vänner där. Det är semester för mig, att åka till föräldrarna i Skåne. Där kan jag koppla av och komma ifrån allt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA