x

”Jag var på jakt efter ett mer groteskt scenario"

”Jag var på jakt efter ett mer groteskt scenario"

Sedan 2005 har Josh under namnet J. Tillman varit erkänd som solist och även med framgång som trummis i Fleet Foxes, men det var egentligen inte vad Josh ville.

– Under hela min ungdom var jag övertygad om att jag skulle vara glad och tillfreds så länge jag slapp arbeta på en byggarbetsplats eller på något annat motsvarande arbete. För jag ville verkligen inte ha ett icke-kreativt liv. Så det var lite av en tuff munsbit att svälja då jag insåg att det var just ett sådant liv jag levde, även om jag är heltidsmusiker. För jag känner mig ständigt rastlös och det grundar sig i en större existentiell kreativ kris. Så jag hoppade av det relativt framgångsrika bandet, för jag hade insett att det inte var nog och jag visste helt enkelt inte vart jag skulle ta vägen, men jag visste att jag bara måste bort. Det tog lång tid att inse att jag bara skulle vara tacksam över det jag hade och inte minst över de möjligheter jag har.

– Jag insåg att jag alltid har underskattat mig själv och aldrig har lyssnat till mitt eget sanna uttryck utan istället försökt låta som mina hjältar. Så en stor del av Father John Misty-albumet (Fear Fun, reds. anm.) handlar om att ha ihjäl sina hjältar. Det är till exempel en rad i I'm Writing A Novel där en fiktiv Neil Young säger åt mig att dränka honom nere vid stranden om jag någonsin vill skriva något äkta och uppriktigt.

Som en fotnot till I'm Writing A Novel finns det en hänvisning till den faktiska novell Josh skrev och som inkluderas i lp- och cd-utgåvan av Fear Fun-skivan.

– Som en utmaning skrev jag en novell och det var jävligt roligt för jag hade aldrig skrivit med min egen röst förr. För även om det ser absurt ut i skrift så är det faktiskt så jag talar och tänker. Jag kom på at min röst har varit frånvarande från all musik jag tidigare har gjort. När jag fann mig tillrätta i min nya uppriktiga uttrycksform så försvann de grå skyarna över mig och jag kunde se klart. Jag fann mig själv.

Mindre eftertänksamhet, mer laissez faire

Varför tog det så lång tid att hitta sig själv?
– Jag har nog bara blivit äldre och fått en mer avslappnad hållning till vad andra tänker om mig. Tidigare var jag mycket intresserad av vad folk tyckte om min musik, vilket är roligt att tänka på för musiken var mycket tankeväckande och introvert och därför inte någon representation av mig själv. Jag hade skapat en bild av hur jag gärna ville uppfattas, som en gammal vis trubadur trots att jag bara var 22. Det var fåfänga. Det var förfärligt.

Det är många referenser till Hollywood på Fear Fun-skivan, har du alltid hållit av Los Angeles mycket? 
– Nej, tvärtom. Det var också mer ett skämt och en utmaning att jag flyttade dit än ett självklart val. Jag har bott i Seattle i flera år och det var helt enkelt en för upplagd bakgrund, så jag var på jakt efter ett mera groteskt scenario att sätta mig själv i. Men jag fann mig till rätta här för jag insåg att jag i grund och botten bara vill vara en entertainer, som sjunger, dansar och drar skämt från scenen. Det var också det jag drömde om att bli när jag var barn. Och vilket ställe är bättre att vara en entertainer på än i Hollywood? Så ja, mitt i världens falskaste stad hittade jag ärligheten i mig själv.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA