x

Rival Sons vet vad rock'n'roll är

Rival Sons vet vad rock'n'roll är

20 dagar. Så lång tid tog det för Rivals Sons att skriva, spela in och mixa sitt kritikerrosade andraalbum Pressure & Time. Vansinnigt snabbt kan tyckas, men enligt gitarristen Scott Holiday är det då bandet presterar som bäst.

– Det är en bra process för att skapa ett väldigt rått och levande sound. Vi körde kanske fyra tagningar och sen var det bra. Det var även första gången någonsin som vi spelade låtarna. Ibland använde vi rent av den första tagningen då vi kände att den hade det mest oförfalskade och obevakade ljudet.

Kanske var det därför det kändes självklart för Los Angeles-kvartetten att jobba på samma sätt även denna gång. Nya skivan Head Down spelades in i början av året i den klassiska countrymusikstaden Nashville, Tennessee.

– Den här gången tog det 22 dagar. Vi turnerade ända fram till det var dags för inspelning, och det fanns ingen tid att skriva ute på vägarna eller när vi kom hem. Det låg även helt rätt i planeringen.

Efter de 22 dagarna var det återigen dags för turné. Det var 2008 som singer-songwritern Jay Buchanan anslöt som sångare och gjorde Rival Sons komplett. Sedan dess har han, Scott Holiday, basisten robin everhart och trummisen Mike Miley utgjort ett av USA:s mest intressanta bluesrockband.

– När jag hittade Jay tyckte jag att han var en fantastisk låtskrivare, berättar Scott Holiday. Det var faktiskt en av anledningarna till att jag ville slå mig ihop med honom och starta ett band. Jag har egentligen ingen större passion för att skriva. Allt jag vill säga förmedlar jag genom mitt instrument.

Numera är det Jay Buchanan som skriver låttexterna. Men innan han fanns med i bilden var det Scott Holiday som höll i pennan, bland annat på debutskivan Before The Fire. Det albumet släppte bandet på egen hand, något som försvårade distributionen till försäljare och journalister. Men det fanns också fördelar.

– Vi hade ingen tidsplan och heller ingen som kommenterade på vad vi gjorde. Även om vi egentligen aldrig haft de problemen tror jag ändå att många band kan känna påverkan från skivbolaget, säger Scott Holiday.

När det var dags att släppa andra albumet hade bandet skrivit på för Earache Records, egentligen ett traditionellt metalskivbolag. Men Pressure & Time visade sig göra succé. Skivan fick bra kritik och titelspåret, som även släpptes som singel, har spelats flitigt på bland annat P3.

Känner du någon press att ni måste prestera lika bra med det nya albumet?

– Jag tror jag talar för alla i bandet när jag säger att det aldrig funnits så mycket förväntningar på oss som inför den här skivan. Samtidigt har vi haft väldigt lite tid att tänka på det. Vi har jobbat istället för att oroa oss för om det nya albumet är tillräckligt bra.

Jobbet, ja. Det är inte bara musikproducerandet som går i raketfart. Rival Sons schema lämnar i övrigt inte mycket utrymme för ledighet. Det känns som att bandet ständigt är på turné eller sysslar med något annat som har med musiken att göra. Man kan undra när killarna hinner vila.

– Det är en utmärkt fråga, skrattar Scott Holiday, till vilken jag inte har något svar. Vi måste smida medan järnet är varmt, så det är vad vi gör. Vi turnerar bokstavligt talat större delen av året och gör bara små stopp hemma med familjen.

Off-the-cuff-modellen

När man läser intervjuer med Rival Sons är det två ord i deras beskrivning av bra musik som ständigt återkommer: Ärlighet och farlighet. Scott Holiday tycker det är viktigt att band är genuina och faktiskt menar vad de gör. Att deras personligheter finns i musiken istället för att döljas bakom något uppblåst alter ego.

– När någon till exempel håller ett tal kan du höra om det är skitsnack eller inte. För mig är det samma sak med musik. Ibland när jag hör viss musik på radion upptäcker jag att det inte finns något ärligt med den alls. Det är egentligen bara massa tjatter och man hör att personen som sjunger inte står bakom någonting.

Scott Holiday berättar att Rival Sons vill göra musik som är väldigt "off-the- cuff", alltså något med liten eller ingen förberedelse. De vill ge lyssnaren den mest genuina delen av sig själva som artister. Då skapas en farlighet i musiken, något som kan leda till angenäma misstag.

– Det kan finnas misstag på vårt album, det är egentligen inte det viktigaste för oss när vi spelar in. Sådant händer eftersom människor gör misstag. Ibland är även misstagen våra favoritdelar. Jag hör dem när jag lyssnar på artister som Chuck Berry, The Animals eller The Who. Man hör när det är ett farligt band som spelar. Ett band som inte är rädd för att gå längre än det brukar eller att vara ärligare än det kan vara och pressa gränserna så långt det går.

Vad är rock'n'roll för dig?

– En frigörande upplevelse. Det ska ha lite upproriskhet, lite dans, lite blues och kanske också lite country. Om man bryter ner och tittar på den allra bästa rock'n'rollen så finns alla de elementen där. Men lyssnar man på musik som spelas på radio idag märks det att dessa element saknas. Och det är de bästa nya rockbanden vi har. Vi får ofta höra att vi spelar klassisk rock, när vi i själva verkar bara spelar rock'n'roll.

Scott Holiday är inte nöjd med vad folk kallar rock'n'roll idag. Han tycker det är musikbranschen själva – affärsmänniskorna, skivbolagen, radiostationerna, journalisterna – som alldeles för lättvindigt klistrar den klassiska etiketten på band och artister som inte alls uppfyller kraven.

Lever fortfarande rock'n'rollen då?

– Absolut. Jag tycker det finns massor av bra rock'n'roll. när vi spelade in Head Down i Nashville sprang jag in i massor av människor som håller rock'n'rollen levande. Artister som Jack White eller The Greenhornes. När jag var ute och handlade skivor sprang jag även in i Dan Auerbach från The Black Keys. Jag älskar The Soundtrack of Our Lives, och vi är även vänner med ett svenskt band som heter Graveyard. All den rock'n'rollen tycker jag är fantastisk.

Men även om den fortfarande lever sitter rock'n'rollen inte längre i förarsätet i dagens musikklimat, medger Scott Holiday. Då var det trots allt bättre förr. I hans värld kommer den gamla rock'n'rol len – den innan 1972 – alltid att låta bättre än musiken från "50 av dagens mest populära band".

Vad är det du inte gillar med hur rockband låter idag?

– Den allmänna känslan jag får från dagens så kallade rockband är att det är överproducerat, överarbetat och inte alls genuint. Artister förlorar sin dynamik och äkthet i detta. Man hör inte så ofta en verklig person som man hör något som har polerats upp eller fifflats med – som till exempel autotune.

Studiotid = dötid

Vurmandet för den gamla rock'n'roll- skolan har lett Rival Sons till att även använda sig av gammal inspelningsutrustning. Bland annat har mikrofoner och mixerbord hämtats från klassiska inspelningslokaler som Sun Studio och Capitol Studio.

– Jag förstår att det kan låta som att vi vill fly bakåt till det gamla soundet, men så är det faktiskt inte alls. Sanningen är att vi bara vill använda det ljud som låter bäst.

Då är det kanske inte så konstigt att många har jämfört Rival Sons sound med giganter som Led Zeppelin, The Who och The Doors. Men bandet inspireras inte bara av musik.

– Vi reser runt och träffar mycket folk. Livserfarenhet får dig verkligen att vilja skapa. Man kan se vad som helst, någon typ av konst, ett enkelt samtal – det är livet som är den stora inspirationen.

I höst fortsätter killarnas hektiska schema. Först med släppet av nya skivan i mitten på september, sedan bär det återigen av ut på turnévägarna. I sitt musikliv är det där Scott Holiday trivs som bäst.

– Att bara sitta i studion är inte vår grej. Vi vill skapa energi och förmedla den. I studion gör vi musik som vi vet att vi ska spela live. Det kan man också höra på skivorna, att låtarna vill komma till liv.

Att komma till liv verkar också Rival Sons göra uppe på scenen. Känslan som lyssnaren kan få från en skiva kan aldrig mäta sig med den som uppstår mellan bandet och sin publik, menar Scott Holiday.

– Det är liveupplevelsen som är det verkligt roliga utbytet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA