x

Rebekka Karijord släpper loss i mörkret

Rebekka Karijord släpper loss i mörkret

REBEKK KARIJORD HAR hunnit med en hel del under sitt 35-åriga liv. Hon har skrivit musik till mer än 30 filmer och teaterpjäser och haft biroller i filmer som Izzat och Repris. Även om musiken fanns tidigt hos henne så var det inte förrän på hennes tredje album The Noble Art Of Letting Go som hon gjorde sitt musikaliska genombrott. Nu är multikonstnären klar med uppföljaren.

– Först spelade vi in i sex veckor. Men efter ett litet tag så bestämde jag mig för att slänga allt och spela in hela albumet på nytt. den andra gången blev det ett mycket ärligare resultat.

Trivs i mörkret

Den ljusa och opersonliga hotellobbyn där GAFFA träffar Karijord är raka motsatsen till hennes konstnärliga uttryck. Som senast är hennes nya album fyllt av både stämningsfulla och dystra arrangemang. kyrkorgel och mörka basgångar möter Karijords vackra sång. En artikel i The Guardian tog i våras upp just norska kvinnliga artister och deras förmåga att vara förtroliga med det mörka och melankoliska. Karijord var då i gott sällskap med Ane Brun och Susanne Sundfør.

– Det är något i mig som gillar det mörka. Man ser det också i kriminalromaner och andra kulturuttryck, att det finns ett internationellt intresse för det vi gör i Skandinavien. Det hänger nog ihop med vintermörkret, ler Karijord.

Rädslan som krona

2010 inledde karijord ett samarbete med Cirkus Cirkör som själva velat basera en hel föreställning på Wear It Like A Crown. De personliga texterna har uppenbarligen också nått fram till andra.

Textraden "I'm gonna take that fear / and wear it like a crown" har också blivit knuten till dagens engagerade ungdomsgeneration, särskilt efter Utøya. Hur upplever du det att texten satts in i en större kontext?
– Jag är otroligt rörd och tycker att det är väldigt fint. Det är flera som har tatuerat "Wear it like a Crown" och det var en person från Mellanöstern som kom fram till mig efter ett seminarium i Sverige. Han berättade att han hade hört låten och skulle ta med sig den till sitt hemland och komma ut som homosexuell.

Karijords mod smittar alltså av sig på andra. Singeln Use My Body While It's Still Young är en förlängning av detta och är ett häftigt möte med hennes nya album. I stark kontrast till titeln så dansar en gammal och rynkig kvinna passionerat i videon. Det kommer inte som någon överraskning om låten blir en ny favorit bland gamla och nya fans.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA