x

“Jag tar ganska allvarligt på livet”

“Jag tar ganska allvarligt på livet”

– Jag blir inte igenkänd på stan. Det har aldrig hänt.

Alina Devecerski tar en klunk av sin latte. Ingen runt omkring oss tycks vara medveten om att hon ligger bakom dansanta och kaxiga Flytta På Dig, en av sommarens mest spelade låtar.

– Låten är mer känd än mig, konstaterar hon själv.

Det ska det däremot bli ändring på. Den 19 november släpps Alinas debutalbum Maraton.

Mörkare album än hitten
Den som förväntat sig att Alina skulle släppa en skiva med tolv stycken Flytta På Dig-låtar kommer att bli överraskad. De flesta spåren på Maraton är betydligt mörkare än den lekfulla hitten.

– Min musik har en ganska melankolisk sida, och jag visste att folk inte skulle uppfatta det med Flytta På Dig. Jag är en väldigt filosofisk person. Jag tänker mycket och tar ganska allvarligt på livet. Men jag vill göra både glad musik som har den här energin, men också kunna vara ärlig och allvarlig. Den blandningen kan vara svår att få till.

Det kan också vara svårt för publiken att ta in. Många har haft en idé om hur hon ska vara och hur hon borde låta, efter att bara ha hört en låt. Det har gjort att Alina stundtals känt sig vilsen.

– Jag har känt mig som mitt emellan det mer elektroniska och det organiska. Jag tror det kan vara svårt i början när man bara släppt en låt, för folk vet ingenting om mig och vad de ska placera mig i för fack. Det är lite kriga i början och visa vad det är man gör, och hålla fast vid det. Det är lätt att falla in i den rollen, att bli den som folk förväntar sig att man är.

Krigar Som Du, en av låtarna på hennes debutalbum är skriven tillsammans med Jocke Berg och handlar just om att inte passa in, men känna sig stark ändå. Alina är ett stort Kent-fan och träffade bandet i en loge under en av sommarens många turnéer. Mötet resulterade i att hon och Jocke Berg skrev några låtar tillsammans.

– Det var väldigt stort för mig. Jag beundrar honom som låtskrivare och har lyssnat otroligt mycket på Kent.

Sommaren har varit minst sagt hektisk, med spelning på spelning. Alina är inte ny i branschen. I flera år har hon skrivit låtar åt andra, körat och dansat, men som artist känner hon sig oerfaren. Att plötsligt ställas framför en stor publik har varit en utmaning.

– Jag har fått örfila upp mig själv och bara 'nu är bollen i rullning – gå ut där och gör din grej'. Men det är inte den ultimata situationen för en artist när det går så fort. Men man kan inte styra över sådant, det är bara att gilla läget. Om det inte var för Flytta På Dig skulle inte så här många människor komma för att höra mig.

Den glada festivalpubliken finns nu alltid närvarande i huvudet när hon skriver musik, men också motgångarna.

– Maraton är som ett tema för skivan. Det är ju den vägen som jag har sprungit på, vägen mot det här, som har varit väldigt, väldigt lång. Och många gånger har det känts som att jag inte kommit någon vart. Jag ser låtarna som olika utdrag, situationer, under det här loppet. Det handlar om att bara gå vidare och köra sin grej.

Är du framme nu?
– Nej, jag tror aldrig jag kommer känna så. Jag hoppas inte det, för då lägger jag av! Men det här är ett steg på vägen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA