x

11 Essentiella – januari 2013

11 Essentiella – januari 2013

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFA Spotify App här.

I-D – The Embassy

Electrofunkiga Roundkick är en ren och skär popdröm. Startskottet som skulle bereda väg för denna egensinniga duos nästa albumbedrift med titeln Sweet Sensation. I-D får, som nästa singel, definiera fortsättningen. En mjuk och begrundande sak i behagligt tempo och till det Fredrik Lindsons karaktäristiska röst mässande: "Better die on your feet, then live on your knees."

(I-D släpps 16 januari) 

No StringsChlöe Howl

Überhoppet Chlöe Howl från de brittiska öarna slår med No Strings på ett gäng enorma trummor. Alltså inte bokstavligt talat, vi menar mer att hon vill visa exakt vad hon går för. No Strings är en fingervisning mot hur 2013 kommer att låta. Spåret är även ett långfinger från huvudrollsinnehavaren mot en och annan idiot där ute.

Young LungsWork Drugs

Det finns lo-fi, no-fi, sex-fi, till och med shit-fi. Och så finns det smooth-fi. Philadelphia-duon Work Drugs kan vara denna jättekuliga förgrenings galjonsfigurer; det må vara skrivet i stjärnorna. Tur då att Young Lungs inte hymlar om någonting utan råkar vara en av de mest direkta dängorna december bjöd på. En låt som får mogna väl in i januari, och så vidare.

Secular HazeGhost

Estetiskt helt korrekta Ghost fortsätter att stämma in i den poppigaste delen av metal. Fortfarande lika anonyma och fortfarande helt fantastiska på att sprida den vänaste av satanism, skapar de musik som gjord för söta små pandor som för blodstänkta black metal-galningar. Hur det går ihop? Vi vet icke, men vi längtar ändå efter nytt albumgiv när Secular Haze visar råstyrka från början till slut.

When I DreamRa Ra Riot

Om det är några som kan hantera och sammanföra lyxig ljudbild med pastellputtrig pop och mjuka stråkar så är det herrarna och kvinnan i Ra Ra Riot. When I Dream är precis vad man hoppades på från detta Syracuse-band, som blixtrade till ordentligt redan på debuten The Rhumb Line. Fortsättningen med The Orchard var lättglömd. Men framtiden bär på viss bliss.

AaliyahKaty B Feat. Jessie Ware & Geeneus

Vad gjorde du den dagen Aaliyah lämnade vår planet? Vissa minns 25 augusti 2001 mer än andra. Vi vill tro att Katy B och Jessie Ware tog det hårt, trots deras då ringa ålder. Nu, drygt tolv år efter Aaliyahs bortgång, kommer kanske en av de bästa hyllningarna. En låt som tar dig gråtandes till dansgolvet och förvandlar dina tårar till svettpärlor.

My Head Is Full Of GhostsBad Religion

Ibland är gammal äldst. Ibland finns det inget vackrare än att slås av att några nytillkomna rynkor för en gångs skull inte sänker en grupp. Att man kan vara stenhård och viril trots ett gäng gråa strån. "Punk rock died when the first punk said 'punks not dead, punks not dead'." sjöng David Berman i Silver Jews en gång i tiden. I Bad Religion lever punken mer än någonsin.

(My Head Is Full Of Ghosts finns med på albumet True North som släpps 21 januari)

In Awe OfCult Of Luna

"Linjärt, repetitivt, mekanistiskt, tydligt", så ska en slipsten dras och ett album sammanfattas. I alla fall om man går i Cult Of Lunas skor. Umeå-septettens senaste album, Vertikal, är en rakryggad gång i metalfast march. Lika utvecklande som självsäker är In Awe Of, skivans mest lysande stjärna. Och vi föds på nytt, rakt in i kaoset.

Follow MeMemory Tapes

Memory Tapes, aka Memory Cassette, aka Weird Tapes, aka Dayve Hawk gillar att sprida sina drömmar kors och tvärs. Rakt in i din nyvaknade hjärna stöps dessa svävande idéer om till musik så mjuk och friktionsfri att du tar en mikropaus av bara farten. Follow Me är värd alla power naps i världen.

SnowFrida Sundemo

Hon kallade den en tidig, förhoppningsvis varm julklapp och skickade ut singeln Snow till sina Facebook-vänner. Låten fick sedan spinna vidare på Spotify. Och den rullade runt där, som en ständigt växande snöboll. Nu i januari släpps den fritt för alla och vi kan inte annat än tacka Frida Sundemo för att hon finns och för att hon skapar.

Some Things Never Seem To Fucking WorkSolange

Titeln: den bittraste av alla konstateranden, men Solange är trots allt ett stort ljus i mörkret. Hennes perfekta samarbete med Dev Hynes (Blood Orange/Lightspeed Champion) är en sak. Hennes klara plan till popmusik en annan. GAFFAs Maria Stacke skrev att det hela "låter som om någon smetat ett tjockt lager vaselin över den mjuka synthbasen och de långsamma, svulstiga beatsen". Amen.  

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFA Spotify App här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA