x

"Detta är hämningslös och smutsig musik"

"Detta är hämningslös och smutsig musik"

Till skillnad från kollegorna behövde Mattias Bärjed ingen paus från musiken. slutet med The Soundtrack Of Our Lives innebar istället en ny början. Nu är visserligen Free Fall inget nytt projekt utan en simpel och spontan rockkonstellation som tog sin form fyra år tidigare. Men det är först nu debutplattan, Power & Volume, släpps.

– Vi repade första gången hösten 2009. kim bodde i Trollhättan, Ludde i Paris och Jan och jag i stockholm så vi kunde bara repa i perioder, säger Mattias Bärjed över telefon.

Suget efter att spela klassisk och ösig rock har dock funnits länge hos honom. Mattias Bärjed berättar om hur han och Ludwig dahlberg hängde i Göteborg och lyssnade på tidiga Van Halen-plattor och inte kunde sluta skratta åt den frisläppta energin på skivorna.

– De var sådana virtuoser och det låter som om det aldrig fanns några gränser, förklarar han.

– Med det soundet vi har var det meningen att inte tillbringa för mycket tid i studion. Vi ville inte snöa in på detaljer eller överjobba något utan bara bibehålla spontaniteten, säger Mattias Bärjed om musiken på plattan.

Free Fall är menat att vara en klassisk sättning med fyra instrument och det är viktigt för bandet att göra det som faller naturligt för musikerna. Det musikaliska uttrycket är resultatet åt fyra individer som drar åt samma håll.

– Vi har en jävligt bra och skön energi, helt enkelt!

Avsikten var enkel; live-känsla och organisk produktion där lyssnaren finner influenser från de största akterna; från den råa punkkänslan i The stooges och via den klassiska rocken i Led Zeppelin till Judas Priest. I sångaren Kim Fransson har de hittat en röst som inte är helt olik Bon scotts; utan att för den delen vara något plagiat.

– Det är tio grymma låtar med en jävligt konsekvent produktion och distinkt känsla. Vi har försökt att bibehålla spontaniteten. Musiken presenterar bandet på vårt sätt; livsbejakande och energiskt, förklarar gitarristen och tillika kompositören.

Trots att bandet funnits av och till, tog huvud- sysslan i The Soundtrack Of Our Lives upp det mesta av tiden. Några ströspelningar med Free Fall gjordes under 2011 och 2012 med kollegorna Graveyard men det är inte förrän i år som bandet kan ta fart på riktigt. Någon direkt trötthet känner han inte av.

– Klart man varit trött i perioder på att turnera men med Free Fall är det ny energi och ett nytt sammanhang. Det är nytt band och på ett sätt börjar vi från början. Med Soundtrack kände vi unisont att allt var uppnått, säger Mattias Bärjed.

Ni känner ingen risk för att hamna i "retrorock-fällan"?

– Free Fall är inget uttänkt eller kalkylerat av oss. Det kändes bara naturligt. Vi kan inte hålla på att bry oss om etiketter folk sätter på oss. Detta är hämningslös och smutsig musik.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA