x

Familjen: ”Nästa skiva kan bli politisk”

Familjen: ”Nästa skiva kan bli politisk”

Hela familjen är bokstavligt talat samlad på Bråvalla. När Johan T Karlsson kastar mickstativ och beter sig på White Stage står hans tvååriga dotter vid sidan av scenen och ser förundrat på. Efter konserten tar en svettig, lite onykter men glad Familjen-frontare kontakt med sin dotter.

– Pappa dansa!

– Ja, det gjorde pappa.

– Pappa sjöng!

Det är första gången Sun får se sin pappa ta publiken med storm och det kan inte vara en bättre start. Johan berättar några timmar efter konserten att det är en av de skönaste spelningarna han har gjort. Bara en kaosartad konsert på Roskilde för några år sedan slår detta Bråvalla-gig som når ut till en skara som inte behöver mycket för att ge allt och lite till tillbaka.

Shoegaze och politik

Johan verkar lugn och bekväm över situationen när han reflekterar över vad som precis har hänt. Han berättar vidare att han, trots ett år efter förra släppet, inte känner någon större stress över att bygga ihop ett nytt verk. Men när det så sker kan vi få möta ett nytt Familjen, med en politisk agenda.

– Innan hade jag noll intresse för politik men det kommer mer och mer. Jag blir mer engagerad och förbannad över grejer, så det blir nog mer sånt framöver. Jag tror att det kommer komma fler politiska inslag på den svenska musikscenen. Det är dags igen. Vi har haft det för bra, faktiskt.

Vad brinner du för rent politiskt?

– Jämställdhetsfrågor. Och hela det där jävla tjatet om att det är invandrarnas fel som SD vill ha det till. Det är 2013 och man trodde att vi hade lämnat tankar om hudfärg och härkomst när det i själva verket handlar om klasskillnader. Det finns mycket att ta därifrån. För mig har det tidigare handlat mycket om kärlek och så vidare. Jag är väldigt romantisk av mig och det kommer nog inte att försvinna.

Då kanske vi kan räkna med en intressant blandning där?

– Javisst! Politik och romantik, haha!

Johan pratar om idéer som har samlats på hög men som finns att ta tag i när andan faller in.

– Jag köpte gitarr och förstärkare och grejer. Jag har inte tagit tag i det än men jag har en dröm om att göra något shoegazeaktigt. Du vet storslagen reverbindränkt musik. My Bloody Valentine, Jesus & Mary Chain, den bagen liksom. Fast "idag" och med en egen touch.

Video från alla världens hörn

Familjen släppte nyligen sin tredje singel, Väger Ett Andetag, från förra årets succéalbum Allt På Rött. Videon till låten har uteslutande skapats med material från fiverr.com, en sajt där personer från hela världen säljer alla sorters tjänster för fem dollar.

– Det är min svåger som har gjort videon. Han förklarade idén på nån god släktmiddag. fiverr.com kom som en nyhet för mig, men det är ju en skitbra sak. Man kan till exempel be någon person i San Fransisco att cykla ner för vägarna och vissla på någon särskild låt och sätta en go pro-kamera på styret. Och så tar man någon i Egypten som dansar framför pyramiderna eller vad som helst. Det är ju skitcoolt att man kan få folk från hela världen att medverka.

Se Familjen på följande platser i sommar:

2 augusti: U-Port, Ulricehamn

22 augusti: Malmöfestivalen, Malmö

30 augusti: Helgeåfestivalen, Knislinge


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA