x

Dödar sina darlings

Dödar sina darlings

Ingen ville släppa hennes debutalbum 2005, så hon släppte det själv. När skivan sedan blev Grammis-nominerad var det nog en hel del skivbolag som skruvade på sig och bittert ångrade att de inte hade tackat ja. Nu är hon tillbaka med albumet Yes I Am som släpps i mitten av september.

Jaqee bor numera i Berlin och det är där hon har sitt band, som sitter i turnébussen utanför och väntar på att Jaqee ska hoppa in i bussen så att de kan åka till Frankrike.

– Det var en väldigt spontan grej. Det finns en interaktion här som jag känner att jag saknat i Göteborg. Jag väger inte de båda städerna mot varandra, utan det handlar mer om att man måste vara där man utvecklas som person och får energi. Det får jag här i Berlin. Ingen är konstig i knallrosa shorts eller i slöja, här är alla i sin egen bubbla.

Jaqee, som egentligen heter Jaqueline Nakiri Nalubale, kom till Sverige som 13-åring. Året var 1990 och hon växte upp i Angered med BlaO-kollektivets andra medlemmar och det var också så den långa resan in i musikbranschen inleddes. Men hon har alltid haft sången vid sin sida.

– I afrikanska samhällen lyssnar man alltid på musik. En radio står alltid på i ett hörn i rummet och alla barn gillar ju musik. Sedan går man i kyrkan varje vecka
och där råkar det finns en kyrkokör som man går med i.

Jaqee har turnerat med Bohuslän Big Band, blivit kallad souldrottning men hon vill inte låsa sig vid genrer. Den nya skivan ska låta annorlunda än vad hennes tidigare verk gjort. Varje gång hon släppt album har hon alltid drabbats av samma känsla. En vilja att gå tillbaks, att repa upp allt gammalt. Göra upp med det som varit.

– Jag har alltid känt mig tvungen att byta riktning för att inte känna sån oerhörd press. Sedan är det ju klart att det finns rena popakter som gör samma grej varje gång, det kanske är bra rent marknadsföringsmässigt. I kill my darlings med varje skiva men jag upplever så mycket mer saker. Jag är ju inte bara artisten Jaqee utan också människan bakom som lever livet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA