x

''Vi lever i en tid där allt är nischat''

''Vi lever i en tid där allt är nischat''

Ali Memarchi är inte bara en musikvideo-regissör utan en hyllad sådan. Med sitt Memarchi Pictures har han nått framgångar med videor till artister som Maskinisten och Abidaz. För den sistnämndes rörliga klipp till singeln Råknas belönades Ali Memarchi med priset Årets Video på Kingsize-galan 2014. Det går bra nu, alltså. Men hur får man musikvideo-världen att spinna vidare och vilka nya trender ses nu inom den ekonomiskt hårt ansatta branschen?

– Det händer så mycket inom den visuella världen just nu och mer kommer komma också. Det är en sån hets att hitta den senaste, coolaste grejen att visualisera till tittarna. Men jag har aldrig fattat det där. För mig är det tvärtom nästan. Jag hittar min inspiration på de mest konstiga ställen och antecknar ner det direkt eller tar kort. Det är ingen ide att återuppfinna hjulet, den finns redan så det gäller helt enkelt att vara bra på det du gör och inspirera och utmana dig själv för varje projekt du gör.

– Men trender finns det gott om. Trenderna sätts från de allra största musikvideo-regissörerna till de nya unga killarna och tjejerna som har en iphone. Det viktigaste är att du hittar din grej även om den inte är i trend.

Vilka nya utmaningar väntar alla regissörer där ute?

– Här hemma i Sverige är det fortfarande en ny konstform som hela tiden utvecklas. Sverige har utvecklats något så otroligt inom media i alla former så det är rätt många ögon från hela världen på oss. Kreativiteten finns. Utmaningen är att få utlopp av den kreativiten. Resurser, mentorer och vägledning skulle jag säga är utmaningen.

– För mig har det varit att mina idéer kan vara rätt "osvenska" i hur jag uttrycker mig visuellt. Man ska inte sticka ut för mycket i landet lagom, haha. Jag vill göra det mer "amerikanskt" och försöka bryta lite mot det som finns ute.

– Mitt motto är inte att hela tiden vara nyskapande utan det är viktigare för oss att berätta en story med våra videor som representerar både artisten, låten och mig som regissör.

Varför är det är viktigt för en artist att ha en musikvideo i dagsläget?

– Det finns så många talanger och artister som de konkurrerar mot så utan en musikvideo känns artisten nästan oseriös. Bolagen vill inte bara se hur bra du är som artist men också hur du är framför kameran. Det är viktigt för artisten att visa sin visuella bild av sin musik. Det är ett sätt för dem att uttrycka meningen med sin musik på en annan nivå.

Hur har branschen förändrats sen de ljuva MTV- och ZTV-dagarna?

– Idag väljer människor själva vad de vill titta på. De behöver inte längre vänta på att sin favoritartists video ska komma på TV utan de kan bara gå in på olika sidor på nätet och titta på den. Vilket är positivt, men det kan ju även vara negativt på det sättet att det är svårare att nå ut till nya människor. När vi växte upp upptäckte vi nya artister och såg grymma videor på TV, trots att vi inte letade aktivt. Nu lever vi i en tid där allt är nischat.

Kolla in Ali Memarchis verk här.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA