x

''Trodde aldrig den skulle bli så populär''

''Trodde aldrig den skulle bli så populär''

Har du sett den succéartade TV-serien True Detective? Då har du även hört låten Far From Any Road framförd av den amerikanska countryduon The Handsome Family. Vi ringde upp de äkta makarna Brett och Rennie Sparks inför de kommande Sverigespelningarna i oktober.

Hur har ni det i Albuquerque, New Mexico?

Rennie: Det är bara bra! Soligt och vackert. Det börjar närma sig höst, så det är lagom kyligt om kvällarna.

Vad har ni sysselsatt er med under sommaren som varit?

Brett: Vi har försökt skriva musik, som är vår enda syssla här i världen (skratt). Vi känner vi behöver göra det nu. Oavsett om det blir en demo, singel, EP eller ett album. Något måste komma ut.

Vad har tagit all er tid?

B: Det har varit ganska jäktigt sedan vår låt Far From Any Road användes till TV-serien True Detective (HBO) i mitten av januari. Det har helt enkelt inte funnits tid att skriva musik.

R: Vi tog istället till vara på chansen att komma ut och spela. Så i år har vi varit i Holland, Skandinavien och hemma i USA.

Hur och när kom ni i kontakt med HBO om att använda er låt som seriens ledmotiv?

R: Vi fick ett mejl några månader innan den skulle ha premiär.

Tvekade ni någonsin? Kände ni att det här är helig mark som filmbolaget beträder?

R: Inte för en sekund. Vi tänkte aldrig i de banorna att de skulle göra något osmakligt av det hela. De var väldigt tydliga med varför de ville använda sig av den, så de fick vårat fulla förtroende.

B: Men jag hade aldrig trott att serien skulle bli så populär som den blev (skratt).

Vad tycker ni om resultatet av filmens intro?

R: Jag tycker de skapade något som vackert smälte samman riktigt bra med det bildliga språket i låttexten.

Följde ni serien när den rullade på TV?

B: Åh, ja. Vi såg de tre första avsnitten flera gånger om. Särskilt det tredje, när Rust Cohle (Matthew McConaughey) för en monolog, eller något, rakt genom hela avsnittet. Helt klart en kriminalserie långt över förväntan.

Det avslöjades nyligen vilka två skådespelare som kommer anta två av de fyra huvudrollerna i nästa säsong. Vad tror ni, är Vince Vaughn och Colin Farrell rätt personer för jobbet?

R: Svårt att säga. Men det känns som de har gjort liknande val av skådespelare. Likt Woody Harrelson och Matthew McConaughey har Vince och Colin gjort såväl riktigt bra som lite sämre insatser. Men vad vet jag, det kanske till och med skulle kunna vara systrarna Mary-Kate och Ashley Olsen som axlade rollerna.

B: (Hysteriskt skratt).

Vet ni om HBO kommer att behålla Far From Any Road även till nästa säsong?

R: Det är det vi sitter och hoppas på för tillfället. Vi har skrivit ett kontrakt att de får använda sig av den. Vi får se, helt enkelt.

Det har gått ett och ett halvt år sedan ni släppte er senaste skiva Wilderness (2013). Likt många av era akustiska plattor träder man här åter in i en djup, mystisk skog fylld av väsen och en mängd olika sorters varelser. Vad inspirerade er att skriva den här plattan?

R: På Wilderness har jag uteslutande arbetat med djur som tema. Titlarna lyfter fram de djur som jag tycker är heroiska och missförstådda. De som vi människor kanske inte tänker på särskilt ofta, som vi kanske tycker är obehagliga att vistas kring. De som vi kanske rent av tycker är rena misslyckanden, vilket jag samtidigt tycker är en inställning som vi amerikaner ofta har.

Hur menar ni?

B: Vi tar saker på alldeles för stort allvar i det här landet, och kan inte under några omständigheter acceptera ett misslyckande eller ett nederlag. Det är full fart framåt – hela tiden.

Är det en möjlig förklaring till varför amerikaner finner sport och tävlande så tilldragande?

R: Oh, ja. Definitivt.

B: Jag kan sträcka mig så långt som att klassa armbrytning som sport. Jag bröt för övrigt arm när vi var på turné under sommaren.

Hur gick det?

B: Jag minns att jag vann en gång i alla fall (skratt).

Kommer du att upprepa det hela när ni kommer till Sverige i oktober?

B: (Skratt) Ja, jag kommer ägna mig uteslutande åt armbrytning efter konserten. Här kommer inte signeras några skivor eller säljas t-shirts.

Vad minns ni mer av era tidigare konserter i Sverige i april i år? Ni spelade på Nalen i Stockholm, och Pustervik i Göteborg.

R: Det var alldeles fantastiskt. Mycket folk kom och tittade. Konserten i Stockholm var utsåld redan tre månader innan vi skulle spela.

Hur skulle ni beskriva er musik?

R: Klassisk amerikansk country med en lite smått kuslig betoning.

Och er liveshow?

R: I kontrast till musiken är den vänlig.

Vad hoppas ni inbringa för känsla hos publiken under er intima akustiska spelning?

B: Ilska! Revolution!

R: Vi hoppas de som kommer har en trevlig kväll och får en möjlighet att drömma sig bort från vardagen.

Här ser du The Handsome Family:

24 oktober – Malmö, Kulturbolaget

25 oktober – Kristianstad, Kulturkvarteret

26 oktober – Nalen, Stockholm

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA