x

”Jag skäms inte att jag grät”

”Jag skäms inte att jag grät”

Du kanske känner igen honom som den vildsinte basisten i metal- och hardcorehybriden Converge? Nate Newton är nu tillbaka i Sverige – fast i annan regi. På måndag och tisdag står han på scen tillsammans med sitt heavy metalband Doomriders. Vi fick Nate att svara på några frågor inför giget.

Vad är en god konsertupplevelse?

– Jag är ute efter energiutlopp och interaktion mellan band och publik, men i första hand ett band som uppenbart njuter av det de gör. Om det ser ut att vara en vanlig dag på jobbet, försvinner mitt intresse väldigt snabbt.

Kan du ge ett exempel på en konsert du varit på som varit en katastrof?

– Jag vill inte nämna några namn, men jag har sett bandmedlemmar vara så fulla och höga att de inte kunnat stå upp på egen hand. Jag har sett gitarrister som varit så beroende av sin ljudtekniker att de när ingen varit tillgängliga vägrat vrida upp volymreglagen på sina gitarrer.

Vad kan vi förvänta oss av er?

– Att det kommer vara högljutt, och att jag med största sannolikhet kommer träffa fel ton mer än ett par gånger (skratt).

Hur skulle du beskriva publiken som går på era konserter?

– En oberäknelig skock människor, skulle jag säga. Ibland kommer det folk som bara står och stirrar på pedalbordet för att luska ut hur vi får till vårt sound, ibland kommer det fans som bara vill härja och kasta öl och slå sönder allt i sin väg.

Hur förbereder ni er inför en av era konserter?

– Dricker vatten. Stretchar lite grann. Jag försöker att inte tänka för mycket på konserten för att inte drabbas av en panikattack.

Vad är det första du gör efter konserten?

– Oftast säger jag till mina kompisar i bandet att "fan, vilket bra gig vi gjorde", delar ut highfives, och dricker en flaska vatten.

Vilken känsla hoppas du lämna hos publiken?

– En känsla av glädje, och att de känner att de varit lika delaktiga i vårt set som vi. Publikens energi är vårt huvudsakliga bränsle.

Vad står på er rider?

– Bananer.

Vilket har varit ditt bästa konsertminne det senaste halvåret?

– Ärligt talat har jag inte varit på några konserter förutom våra egna. Jag har en dotter hemma, och all tid vid sidan av bandet spenderar jag med henne.

Vilket är ditt bästa konsertminne  - någonsin?

– Bad Brains på Quickness-turnén, 1989, när HR gjorde bakåtvolter på scen – det var helt makalöst. Fugazi i samband med att de släppte plattan Repeater. Svetten kondenserade på väggarna. Jag hade aldrig tidigare känt mig så medryckt i musiken. Neurosis har aldrig misslyckats att imponera på mig under sina konserter. Men om jag ska nämna en så är det Prince. Dra mig baklänges, det finns ingen på den här planeten som ens kommer i närheten av honom. Han spelar gitarr som Jimi Hendrix och sjunger som James Brown. När han spelade Purple Rain grät jag, och det är inget jag skäms över. The Fabolous Thunderbirds är nog det bästa bandet jag någonsin sett.

Om du skulle jämföra Doomriders med en film, vilken film skulle det bli, och varför den filmen?

Evil Dead 2, därför att den är så jävla slafsig och bra, och att vi har mycket gemensamt med huvudrollsinnehavaren Ash Williams - som sparkar röv.

Här ser du Doomriders:

17 novemver – The Liffey, Stockholm

18 november – L'Orient, Linköping


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA