Artikel

George Michael – med kämparglöd in i det sista

Anna Plaza sammanfattar den avlidne stjärnans enorma karriär.

Då resten av världen fortfarande lyssnade till tonerna av Last Christmas miste vi tragiskt nog samtidigt rösten som låg bakom denna alltid lika populära julklassiker. Georgios Kyriacos Panayiotou – George Michael – blev inte mer är 53 år gammal då han gick bort juldagen 2016.

Enligt många en av de mest hårt arbetande och missförstådda artisterna som började sin karriär tillsammans med barndomsvännen Andrew Ridgeley då de formade gruppen Wham! och i samband med detta blev en väsentlig del i 80-talets “new pop”-boom som då tog världen med storm.

Bandet hade inte många aktiva år inom musikbranschen men satte sina spår med bland annat Wake Me Up Before You Go Go, I’m Your Man och självfallet tryckarnas egna crème de la crème; Careless Whisper, som George Michael tog med sig på sin solokvist.

Med en start 1982 och ett skivkontrakt som sedan kom till att få George Michael att nästan förändra musikartisters rättigheter för alltid bestämde sig George och Andrew att, ett år efter att ha varit det första västerländska bandet som någonsin besökt Folkrepubliken Kina, gå skilda vägar.

I juni 1986 framförde de en spektakulär avskedskonsert framför 72 000 fans på Wembley Stadium i London och bandets sista producerade singel Edge Of Heaven var, enligt Michael själv, “avsiktligt och öppet sexuellt eftersom ingen ändå lyssnar på texten till Wham!-låtar”.

Det faktum att 20-årige George Michael och den stora talang han hade inte bara som sångare men även som låtskrivare och producent aldrig fullt uppskattades i och med imagen gruppen hade var en av anledningarna till vad som blev gruppens split.

Ett år senare släpper George albumet som genast sätter hans namn som solo-artist på kartan och också blir ett av Rolling Stone Magazines topp 500 album genom tiderna; Faith.

Titellåten och videon till denna blir den nya George Michael. Med cowboy boots, Levi’s jeans, solglasögon och en svart skinnjacka har han en ny image som sexsymbol och karriären fortsätter.

Han kompletterar med vågade I Want Your Sex som, om den inte förbjuds att spelas på många radiostationer inklusive dagssändningar på BBC, slår igenom och hamnar som topp 3 i flertalet länder världen över.

Vid det här laget är George skivbolagets guldgosse men också trött på att ses som en produkt istället för sen seriösa och talangfulla artist som han är.

VILL DU LÄSA MER?

Bli medlem och få full tillgång till allt innehåll på Gaffa.se

Få den första månaden för 1 kr. - Därefter endast 39 kr. / månad.

  • Full tillgång till allt innehåll på gaffa.se
  • Möjlighet att avaktivera annonser på gaffa.se
  • Rabatt på biljetter till utvalda konserter och festivaler
  • Tillgång till GAFFAs tidskriftsarkiv med över 150 tidningar

Skapa din profil


    Redan GAFFA+ medlem