Artikel

GAFFA Photo Awards 2021 – och vinnarna är

GAFFA.se – allt om musik

Det handlar om att fånga ögonblicket. Inte de lättaste av uppgifter, men vi bad landets bästa musikfotografer och glada amatörer att vara med i GAFFA Photo Awards och resultatet blev slående. På grund av en pandemi fick man dessutom i år även tävla med foton tagna 2020. Du kan räkna med bilder som får dina sinnen att vidgas och foton som berättar om dessa tider av restriktioner. Här är de bästa bilderna från årets fototävling.

ÅRETS FEATURE 1:A PLATS – Johan Rönnow

gallery_large


gallery_large

gallery_large

gallery_large


gallery_large

Juryns motivering: 

“Om en feature väcker nyfikenheten och en rad frågor har man som fotograf kommit en bra bit på vägen. Johan Rönnow får oss att drömma iväg till en hemester i Roy Andersson-land.”


Fotografens egna ord:

– David Ritschard sjunger i en av sina senaste låtar Sverigerocken "Har inte sett mycket av världen men har sett desto mer av Brahehus". Någonstans är detta bakgrunden till bilderna. Att ta Mallis till förorten på en solig dag. Att blanda Italien med Asien i hyreskvartens kök tillsammans med människans bästa vän. Och att sen avsluta dagen med hemma-SPA, jordgubbar och sunkig kakelfog. Dekadent livsnjutning personifierat av Sveriges okrönte country-kung. Efter att jobbat tillsammans med David under några år har vi utvecklat ett samarbete som är roligt och okomplicerat. Under en dag som denna blir fotograferandet nästan den minsta delen. Vi umgås, hittar stämningen och då tar jag fram kameran och tar några bilder. Sen käkade vi upp kinamaten. För att alla som känner David, vet att ingen mat får gå till spillo. 

ÅRETS PUBLIKBILD 3:E PLATS – André Skagervik


gallery_large

ÅRETS PUBLIKBILD 2:A PLATS – John Åkerblom

gallery_large


ÅRETS PUBLIKBILD 1:A PLATS – Miranda Fredriksson

gallery_large

Juryns motivering:


“Det här är bilden som på egen hand synliggör tiden vi har levt i: att tänka på avståndet men ändå behålla närheten till våra närmaste. Här finns kärleken och glädjen till livemusiken och bilden skapar även frågan: Vad händer på scenen?”

Fotografens egna ord: 

– Bilden är tagen under Markus Krunegårds spelning på HudikKalaset i somras. Mitt i en låt fick jag syn på hur härligt mina vänner i publiken hade det och jag ville föreviga den stunden. Det var en speciell kväll då det var första gången på väldigt länge som man fick se människor njuta av livemusik tillsammans igen. 


ÅRETS PORTRÄTT 3:E PLATS – Björn Wallin

gallery_large

ÅRETS PORTRÄTT 2:A PLATS – Alma Bengtsson


gallery_large

ÅRETS PORTRÄTT 1:A PLATS – Jens Eliasson

gallery_large


Juryns motivering:

“Här handlar det om kontext. Artisten Bror Gunnar Jansson har gjort sig ett namn genom sin mördarblues och riffiga true crime-rock. I det här porträttet framställs han som en anonym gestalt man inte riktigt får grepp om. Det finns en tydlig mystik som rimmar så bra med den musik Bror Gunnar Jansson förmedlar. Som en gunman från Vilda Västern placerad i samtiden.”

Fotografens egna ord: 


t: 400;">– Bilden togs i vintras då jag och Bror Gunnar Jansson åkte ut till en övergiven militäranläggning för att ta lite porträttbilder. Regnet hängde i luften men jag hann knäppa några fina bilder innan regnet kom, som sedan övergick till snö. Denna blev en av favoriterna från dagen.

ÅRETS LIVEBILD 3:E PLATS – Camilla Rehnstrand

gallery_large

ÅRETS LIVEBILD 2:A PLATS


– Roger Johansson

gallery_large

ÅRETS LIVEBILD & ÅRETS MUSIKFOTO – Robert Hellström

(Högerklicka på bilden för att se


en större version)

gallery_large

Juryns motivering:


Det är inte bara ett livefoto som flyttar begreppet om vad ett livefoto faktiskt kan vara, det är också en sinnesvidgande vy som gör sig perfekt med bandet Hypnos. Det reflekteras både i bandnamnet som i musiken. Robert Hellström har lyckats skapa den perfekta postern på gruppen du kom att älska.”

Fotografens egna ord:

– Bilden är tagen 8 februari 2020, när Hypnos öppnade för Joe Lynn Turner på Valand i Göteborg. Det var en av de sista spelningarna som jag fotade innan pandemin lamslog allt. Jag var där med bandet för att dokumentera kvällen åt dem. Det var en fantastisk kväll med så mycket glädje ifrån alla musiker och publik, det är alltid en ära att får följa med bandet bakom kulisserna och föreviga deras kväll. Jag försöker så ofta jag kan montera min 360-kamera vid trummorna när möjligheten finns. Ville fånga en speciell bild från vinklar som oftast inte kan tas. 360-kameran låter mig utforska scenen på ett sätt som inte går annars. Fastnade för den här bilden då den blev behaglig med scenljuset som böjs av det fulla 360-gradersperspektivet och energin av bandet som är förlorade mitt i musiken och spelningen. När jag ser tillbaka på det och tittar på bilden så slungas jag tillbaka i tiden direkt till spelningen och kvällen och kan nästan känna lukterna och värmen och energin igen. Det är just den del som jag älskar med musik och musikfoto.

LÄS OCKSÅ: 


ttps://gaffa.se/nyhet/152330/sahara-hotnights-aer-tillbaka-sex-manader-blev-ett-decennium/">Sahara Hotnights är tillbaka – "sex månader blev ett decennium"

ANNONCE