Artikel

"Det handlar om att låta rädslan och självkritiken passera genom oss" – intervju med Big Thief

Det finns inget dramatiskt med hur Dragon New Warm Mountain I Believe In You skapades. 50 låtar blev 45 och 20 hamnade till slut på skivan. Det anmärkningsvärda är hur medlemmarna i Big Thief ser varandra.

När Buck Meek och Adrianne Lenker först började samarbeta för att sedan forma bandet Big Thief levde de i ständig rörelse. Så var det de första fem åren. Numera har Buck hittat ett lugn i Topanga Canyon väst om Los Angeles. Dit återkommer han mellan turnéerna. Flytten resulterade även i soloalbumet Two Saviors som kom ut i januari 2021. 

En timme bort från Buck bor James Krivchenia, trummis och huvudproducent på den senaste skivan. Just innan vi pratar har han släppt av Mega Bog på flygplatsen. Bandet i vilket han medverkar som producent och instrumentalist ska ut på turné, och så här i början på 2022 är James lite avundsjuk. Både han och Buck är inte riktigt vana vid stillsamheten som inställda shower innebär. "Varför försöker jag alltid fylla tiden då inget händer med en massa saker? Varför är jag ett sånt jävla arbetsbi? Var kommer det ifrån?", var några av frågorna som dök upp när James upptäckte sin egen reaktion till den oväntade ledigheten. I samma tidsutrymme hittade Buck inneboende sätt att skriva låtar på. 

Buck: – Jag hade förmånen att hålla i en onlinekurs med musiker där jag lärde ut min subjektiva låtskrivarprocess. Och genom att skapa den här studieplanen fick jag till mig mina egna instinkter. Till exempel att kunna plocka upp gitarr bara och mumla tills nåt händer. Jag  inspirerades mycket av Adrienne, i det. Hon gör såna där abstrakta ljud och ritar mönster som blir till meningar. Jag har försökt utgå från samma ställe när jag skriver nu. Och det var ett väldigt sårbart arbetssätt. Det är väldigt pinsamt att höra inspelningar av sig själv där man bara mumlar. Men när man inser att ens ego är i vägen för nåt som redan finns där kommer det ganska lätt. Det är tanken jag försöker utgå från. Att låtarna redan finns där nånstans, det gäller bara att akta på sig och låta dem komma fram.

UFOF och Two Hands, som båda kommer från en och samma inspelningsperiod, var fyllda av sångerskans abstrakta mumlanden, inbäddade i ett virke av ord och instrument. En liknande känsla har fångats på många fler av de 20 nya låtarna som blev Dragon New Warm Mountain I Believe In You. När James föreslog idén att producera ett helt album för bandet ville han låta låtarna komma fram. "Jag tror att jag vet hur en bekväm inspelning ska se ut för oss", minns han att han tänkte. Samtidigt började en tanke om att spela in på fyra geografiska platser gro fram.

James: – Att ta på mig arbetet grundade sig i att jag kände alla på ett intimt sätt. Jag hade sett och känt efter, och fört mentala anteckningar. Det där verkar funka, och det funkar inte lika bra när vi är där borta. Jag var genuint nyfiken på hur alla skulle börja spela när de hörde sig själva på fyra olika sätt, med flera olika ljudingenjörer. Hur skulle vi reagera på det vi hörde i lurarna? Vi har alla våra sätt att försöka glömma att vi spelar in, för att kunna spela fritt och inte uppträda för en inspelning av ett album. Jag ville verkligen se vad skillnaden av studiomiljöer skulle få oss att ta fram.

Jag funderade på vad som skulle hända om alla fokuserade på country-låtar under ett par veckor.

Förutom nyfikenhet finns det ett annat riktmärke som hela Big Thief har följt och som har lett dem till att bli ett av de senaste årens mest produktiva band. Konceptet som flera medlemmar återkommer till handlar om närvaro. Och livsstilen varken börjar eller slutar i musikskapandet. För Buck, som precis har ätit en grapefrukt till frukost, handlar det om att utforska och uppskatta allt som citrussäsongen har att erbjuda där han bor. Något han som Texas-pojke har lättare att häpnas över. Vad synd det vore om man inte märkte några av de hundratals varianter citrusträd som ger frukt samtidigt just nu i Kalifornien. Om man aldrig var närvarande i stunden vore det lätt att missa. 

James: – Det här moderna tankspridda synsättet har helt klart sipprat in i många av de album som skapas idag. Man sitter med mobilen i studion, en idé här, en annan om det där. Jag funderade på vad som skulle hända om alla fokuserade på country-låtar under ett par veckor. Vad händer om man ger sig tid att verkligen göra det?

För Buck som fram till nyligen bara hade skrivit låtar med sin före detta fru Adrianne, är det fortfarande viktigt att inte försöka förutse vad som bör hända med låtar. Sedan starten har hon varit den enda som listas som låtskrivare på de flesta låtarna på albumen. Att lyssna in i det som händer i Adriannes berättande i varje stund är därför ett självklar roll för Buck.

Buck: – Med min gitarr närmar jag mig Big Thief på ett annorlunda sätt än med mitt soloprojekt. Det är nästan likt en orkester, mer fokus på komposition. Jag tar drar fram ett tema från Adriannes text och försöker belysa den känslan i mina gitarrdelar. Nästan som att följa det emotionella fröet och försöka förstärka texternas innehåll med min gitarr.

Vi har en låt som heter Shark Smile till exempel och i den sjunger hon om två älskare som kör ner i en klippa. Så jag försökte lägga till en aspekt i den berättelsen. När de kör ner för klippan kanske radion i bilen som rullar ner plockar upp signaler över gränsen till Mexico, och börjar spela Mariachi lågt och sprakande. Jag skapade en gitarr-del som lät väldigt avlägsen. Och förväntar mig inte att nån ska känna till den historien men det hjälpte mig att få en personligare koppling till låten. Jag litar på att min gitarr och hennes ord harmoniserar i slutändan. 

RESAN SOM SLUTADE I KÖPENHAMN

Kvartettens senaste album var frukten av en paus som ingen hade vågat erkänna att de behövde, tills att världsturnén tog abrupt slut i mars 2020. Dagen då de skulle uppträda i Stockholm fick de istället åka hem till USA och förlika sig med tanken om att det skräckinjagande viruset redan hade orsakat en pandemi. 

Buck: – Det var som att viruset jagade oss och följde vår turné. Efter att vi lämnade en stad hörde vi att restriktioner precis sattes igång där. I Italien hade vi en show som jag minns blev inställd. Vi tog oss norrut och där stängde några av lokalerna innan vi kom fram. När vi var i Köpenhamn blev hela turnén inställd. Vi satt och tänkte att vi kanske hade spelat för sista gången tillsammans. Det var speciellt att dela världens undergång tillsammans med mina vänner, och verkligen tro det.

James: – Många av oss kände nog ändå en stor lättnad att kunna andas en stund, ta en paus. Alla i bandet tänkte säkert: "Wow, vad har vi hållit på med i fem år i rad?". Stillsamheten var välkommen måste jag säga. Jag personligen fick tid att äntligen testa idéer som jag hade sparat från den ena datorn till den andra i flera år. Då fick jag också tid att spela in ett eget album som kommer ut snart. Det var också ett bra tillfälle att känna efter. Jag kunde inte trycka ner känslorna som bubblade upp och tänka: "Nä nu är det dags för rock’n’roll". Nu var jag tvungen att titta på det och tänka på vad det egentligen var. "Rock’n’roll", vad är ens det för nån ursäkt egentligen?

Det finns en sorts djup självsäkerhet som får en att tro att det man skapar är viktigt.

Den sista delen av albumets ihopsydda namn består av den uppmuntrande I Believe In You, som kommer från refrängen i titellåten där Adrianne sjunger: "I believe in you, even when you need to recoil". Adrianne har beskrivit raden som ett sätt för henne att äntligen visa tillit till sig själv. Även i de stunderna där hon vill rekylera från sin egen makt. Det kan verka lättare att se kraften i andra och försumma den som bor inom en själv.

När jag lyssnar på det här albumet känns det som att det är helt befriat från rädsla. Fanns det några känslor av tvivel, speciellt i din nya roll som producent, James? I såna fall, hur gjorde du och ni för att hindra det från att höras på slutprodukten?

James: – Det finns en sorts djup självsäkerhet som får en att tro att det man skapar är viktigt. Att det är viktigare än att bara spela i ens sovrum, och att det bland annat är därför man befinner sig i en studio. Nästan som ett behov. Samtidigt skäms vi alla och dömer det vi skapar väldigt hårt. Det är inte bra nog. Det är inte som man tänkte sig från början. Vi kommer till nån typ av acceptans där vi bara erkänner att "så låter vi". En riktig styrka i vårt band är att vi kan omfamna och älska hur vi i faktiskt låter. Det handlar om att låta rädslan och självkritiken passera genom oss, verkligen känna den. Samtidigt förstå att man inte är sin bästa kritiker, och på ett rätt mäktigt sätt förlita sig på andras känslor. Som producent handlar det om det stora hela med låten, om jag tycker att mina trumfills kunde ha behövt en till tagning spelar mindre roll. Jag var där för att göra plats för andra känslor att kunna röra sig.

Buck: – Att kunna vara sedd på ett verkligt sätt av de man älskar är samtidigt det mest sårbara, läskigaste och mest stärkande man kan göra. Från första början verkar vi ha en villighet att visa upp våra själar för varandra. Ta fram våra rädslor och vårt mod hos varandra. Det är det som håller oss ihop. Det är också det som får ger oss tryggheten att expandera.

Vilken tur att ni har kunnat hitta dessa individer som delar den här viljan. Jag vet inte om tur är rätt ord.

Buck: – Nä ... Jag tror att det är tillgängligt för oss alla, om vi är villiga att kunna offra oss för den processen. Om man är villig att erkänna att det finns något märkligt och magiskt i varje person – att det finns potential för nåt mystiskt i mänskliga relationer – då är det inte ouppnåeligt. Är man närvarande för sig och för varandra, vilket är jättesvårt, så går det. Det är därifrån musiken kommer.

VILL DU LÄSA MER?

Bli medlem och få full tillgång till allt innehåll på Gaffa.se

Få den första månaden för 1 kr. - Därefter endast 39 kr. / månad.

  • Full tillgång till allt innehåll på gaffa.se
  • Möjlighet att avaktivera annonser på gaffa.se
  • Rabatt på biljetter till utvalda konserter och festivaler
  • Tillgång till GAFFAs tidskriftsarkiv med över 150 tidningar

Skapa din profil


    Redan GAFFA+ medlem

    ANNONCE