Artikel

Intervju med Nite Flights: "Musik till filmer som inte finns"

GAFFA.se – allt om musik

Den första singeln med Nite Flights på fem år, titulerad Holy Motors, är tagen från det kommande miljömedvetna albumet Silent Spring.

– Singeln har fått folk att utbrista ord som "synthwave möter New Order". Själv hoppas jag mest att det ska bli gott att jogga till, köra ett spinningpass till eller om man insisterar – fylla eller tömma ett dansgolv med!, säger Tobias Isaksson som döljer sig bakom artistnamnet Nite Flights.

Det är namnet på hans nattliga eskapism men han skapar även drömsk syntbaserad pop som Azure Blue. Som det förstnämnda gör han främst filmiska instrumentala synt- och elektroniska låtar för att få en paus från att skriva texter och ge instrumenten mer utrymme.

– Ända sedan jag gjorde min andra EP som Nite Flights har jag velat göra ett tema-album som hette Silent Spring efter Rachel Carsons bok. Det är något med rymdljuden som får mig att landa här på jorden och tänka på hur vacker naturen är i kontrast till den iskalla rymden. Jag tycker ärligt talat inte jag hört något miljöalbum med sång som berört mig även om det för en brandfråga för mig som född västkustromantiker boende på Lidingö som älskar havet och naturen. Att sjunga ”the nature is dying” blir liksom så töntigt! Men att skriva en titel och låta lyssnaren känna efter själv tycker jag är ett bra sätt att lyfta miljöfrågan utan att skriva någon på näsan.

Utelämnandet av sång och lyrik lämnar plats för fria associationer men det kommande albumet Silent Spring är alltså inspirerat av klimatkrisen i dess titlar och stämningar. 

– Den här skivan har en del sent sorgearbete över Ennio Morricones bortgång och att följa alla dystra nyheter om miljön och dessutom under en pandemi. Titelspåret Silent Spring som blir andra singeln tycker jag är som en mix av Morricone och Xiu Xiu. Jag skriver musik till filmer som inte finns. Jag målar upp scener med syntarna. Temat och titeln kommer från boken som redan 1962 började problematisera miljöfrågor. Pandemin har oundvikligen fått en att begrunda förgänglighet och död. Idolers död på det. Mänsklig död såväl som vår vackra planets oundvikliga undergång. Det är klart att en emokille går all in och spelar undergångsmarscher. Och jag trivs i det! Men ärligt talat så är jag rätt glad för det mesta. Att få feeling på syntarna är mer som att hamna i trans och landa i orimligt mörka melodier. Jag tror Vangelis är en glad skit med sjuk humor. Bara inte han också dör för då kommer min nästa platta att implodera! 

Holy Motors är en favoritfilm för Tobias men låttiteln speglar främst våra relationer till våra bilar.

VILL DU LÄSA MER?

Bli medlem och få full tillgång till allt innehåll på Gaffa.se

Få den första månaden för 1 kr. - Därefter endast 39 kr. / månad.

  • Full tillgång till allt innehåll på gaffa.se
  • Möjlighet att avaktivera annonser på gaffa.se
  • Rabatt på biljetter till utvalda konserter och festivaler
  • Tillgång till GAFFAs tidskriftsarkiv med över 150 tidningar

Skapa din profil


    Redan GAFFA+ medlem

    ANNONCE