Artikel

BACKSPEGELN: CD:n fyller 40 år

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Idag används den mest för att skrämma bort fåglar eller som dekoration, men när den kom gjorde den revolution: CD:n. Eller Compact Disc. Nu var de repiga och knastriga LP-skivorna bara ett minne blott, då laserskivorna gav ett rent och klart ljud. Nu är det 40 år sedan de kompakta skivorna lanserades på marknaden.

CD:n introducerades 1982, under perioden mellan 1986 och 1995 konkurrerade den nästan helt ut vinylskivan. Men på grund av den snabba utvecklingen av bland annat internet under 2000-talet sjönk försäljningen av av CD:s, och 2014 försäljningen av den kompakta disken officiellt lägre än intäkterna för streaming.

Under skivans utveckling planerades det att den skulle kunna rymma en timmes speltid, och det innebar en diameter på 11,5 cm. Sony insisterade dock på att hela Beethovens nionde symfoni som är 74 minuter lång skulle kunna rymmas på en CD, så de ökade diametern till 12 cm. 

Den första CD:n som trycktes och såldes på marknaden var ABBA:s The Visitors. Det första datorspelet som släpptes på laserskiva 1983 var Astron Belt, och den första filmen var Hajen.

ANNONCE