Danska Wavell imponerar stort med sin helt nya modell, Wavell 4 Pro.
Betyg: 6 av 6 stjärnor
Förra året hade jag nöjet att testa Wavell 4 Signature, ett headset som imponerade på flera nivåer. Det levererade inte bara ett riktigt bra ljud, utan är också utvecklat i Danmark. Teamet bakom har tidigare medverkat i det danska tv-programmet Løvens Hule - Danmarks motsvarighet till Draknästet - där de lyckades få med sig två investerare.
Men de har verkligen inte legat på latsidan. Nu har jag fått äran att testa deras allra senaste in-ear-modell: Wavell 4 Pro, som släpptes i butik den 1 april.
Headsetet gjorde starkt intryck redan vid uppackningen, även om etuiet kändes lite plastigt till en början. Men öronsnäckorna själva? Rejäla, snygga, robusta, och framför allt, väldigt enkla att ta ur etuiet.
Etuiet förtjänar faktiskt ett extra plus i kanten. Det öppnas inte bara som ett vanligt lock - hela framsidan fälls ut, vilket gör det superenkelt att plocka ut snäckorna, även för oss med lite större fingrar.
När det kommer till själva öronpropparna, så är de som sagt ganska stora, men det är faktiskt något jag ser som en fördel. De har en elegant, böljande form och känns inte alls klumpiga när de väl sitter i öronen.
Komforten är dessutom i en klass för sig. Med en enkel vridning glider propparna på plats och sitter stabilt utan att trycka eller skava, vilket är något jag ofta har problem med när det gäller in-ear-headsets. Jag använde dem flera timmar i sträck utan minsta obehag. De medföljande silikontopparna i standardstorlek passade perfekt, men jag valde att byta till Wavells egna Signature Foam Ear-Tips (som även passar till 3 Pro). Det var ett riktigt bra val. Skumtopparna gjorde två tydliga skillnader: tätningen i öronen blev betydligt bättre, vilket höjde ljudkvaliteten markant, och samtidigt blev passformen ännu bekvämare. Jag kan varmt rekommendera att använda dem för den bästa upplevelsen.
När det kommer till ljudet blev jag riktigt imponerad. Headsetet kostar runt 1 000 kronor, men ljudet som levereras känns mer som något från ett par snäckor i 2 000-kronorsklassen. Det var en härlig upplevelse att lyssna på musik med det här headsetet.
Utan att ändra något i inställningarna fick jag ett varmt och mjukt basljud som låg vackert under ljudbilden, med mellanregister som breddade musiken på ett snyggt sätt. Diskanten var klar och behaglig, utan att bli vass. Oavsett vilken musikstil jag testade, levererade headsetet ett ljud jag vanligtvis bara förväntar mig från betydligt dyrare modeller.
I skrivande stund finns appen som hör till bara som betaversion, men jag fick möjlighet att testa den och kunde bland annat prova rumsligt ljud samt leka med olika ljudprofiler och aktiv brusreducering. Personligen föredrog jag standardprofilen då den gav det renaste ljudet. Men jag blev rätt så förtjust i det rumsliga ljudet också - det gav en känsla av att sitta nära musikerna, nästan som att vara på en konsert.
Sammanfattningsvis: Det var länge sedan jag blev så här begeistrad över ett in-ear-headset. Och som dansk blir jag stolt när jag vet att det är danskutvecklat. Med ett pris runt 1 000 kronor är det svårt att hitta något att klaga på. Snyggt jobbat, Wavell.