Nyhet

Vilka finns inte på iTunes?

The Beatles finns numera digitalt, men musiken från ett flertal stora artister saknas fortfarande.

En stor del av The Beatles albumkatalog kan sedan igår köpas via iTunes och därmed är ett av världens största rocknamn representerade i den digitala musikbutiken. Men det finns fortfarande många brister och i artikeln "The Last iTunes Holdouts" har tidningen Rolling Stone samlat de största namnen som fortfarande vägrar att ge ut sin musik digitalt.

På senare år har debatten om vilka som saknas på iTunes fokuserats på Metallica, Led Zeppelin och Pink Floyd. Men de har alla precis som The Beatles hittat en lösning och deras musik kan nu laddas ned via iTunes. Men det är fortfarande stora namn som inte gillar Apples musikservice.

Det största av de sex namnen i artikeln är AC/DC, vars enorma musikkatalog förmodligen skulle öka i försäljningen om musiken skulle dyka upp digitalt. Men enligt bandets frontman Brian Williams är bandet bekymrade över att iTunes ska döda musiken, då han menar på att iTunes inte vill gynna musiken utan bara tjäna pengar på sin verksamhet.


Ett liknande argument kommer från Garth Brooks vars nio album och diverse samlingsplattor har sålt omkring 70 miljoner exemplar bara i USA, vilket gör honom till den bäst säljande artisten under de senaste tjugo åren. Men det gäller fysiska exemplar och det kommer förmodligen inte att ändra på sig:

– Så länge den digitala marknaden har en rörlig prisstruktur kommer inte min musik att finnas för digital nedladdning, meddelar han Rolling Stone.

Kid Rock, som har sålt 22 miljoner plattor i USA, delar Brooks åsikter om prisernas uppbyggnad.
För Def Leppard, som sålt 65 miljoner plattor världen över, är problemet att de fortfarande har ett kontrakt från 70-talet, vilket inte tog hänsyn till musikförsäljning på nätet.

Bob Seger har sålt mer än 50 miljoner plattor i USA och eftersom många av hans skivor inte ens finns på CD kan ett avtal med iTunes göra att hans musik når fram till en helt ny publik. Men även här är problemet att skivkontraktet skrevs långt före Internets tid.


Sista namnet på listan är Tool, som i första hand är ovilliga att ge ut sin musik digitalt för att de fortfarande ser sig som ett band som ger ut fullständiga släpp och inte singlar.

Det finns inga rapporter om huruvida de sex namnen närmar sig ett digitalt avtal men enligt artikeln är både Seger och Def Leppard intresserade av att få ut sin musik digitalt.

ANNONCE