Nyhet

Norden får musikpris

Nordic Music Prize är ett pris för bästa nordiska album 2010, inspirerat av det brittiska Mercurypriset. Delas ut i början av nästa år.

Musikfestivalen by:Larm står bakom initiativet till Nordic Music Prize. Ett pris som kommit till dels för att förena det nordiska musiklivet men även för att belöna de bästa akterna från året som snart är till sin ända.

12 nordiska album kommer att bli nominerade och juryn består av internationella journalister och skivbolagsfolk. Andres Lokko är juryordförande.

– Ledordet är seriositet och ett vidöppet sinne. En jury som består av några av Europas mest respekterade musikälskare kommer Nordic Music Prize endast att se till musikens kvalitéer och nyskapande ambitioner. Det är något som aldrig funnits i norden – eller ens i något enskilt nordiskt land tidigare. Dessutom känns också prisets och juryns gränsöverskridande ambitionsnivå oerhört modern och nödvändig – nästan politisk! – i dessa tider då vi omges av en allt stegrande småsinthet och nationalism, säger Andres Lokko i ett pressmeddelande.

Journalisten Jan Gradvall har fått till uppgift att nominera de svenska artisterna.

De 12 nominerade från alla de nordiska länderna annonseras 5 januari 2011. Priset, bestående av 20.000 €, delas ut lördag 19 februari 2011, under by:Larm.

ANNONCE