Nyhet

Stim stämmer Sweden Rock Festival

Och Sweden Rock välkomnar stämningsansökan med öppna armar.

Stim har idag skickat in en stämningsansökan till Blekinge Tingsrätt. Stämningen är riktad mot Sweden Rock Festival, vilka, enligt Stim, inte har skött sina redovisningar.

– Efter en besvärlig inledning skötte sig Sweden Rock bra under några år. Därför är det extra tråkigt att de återfallit i sitt gamla beteende, säger Peter Englund, försäljningschef på Stim i ett uttalande.

Sweden Rock i sin tur välkomnar stämningsansökan. Så här säger Martin Forssman till GAFFA:

– Vi vill gärna få Stims monopol och rätt till ensidiga prissättningar prövade. Stim är bara en intresseorganisation, de har inget stöd i någon lagstiftning men kan ändå prissätta som de vill utan att någon har något att säga.

Enligt Martin Forssman har Sweden Rock betalat till Stim de senaste åren. Men när organisationen för två år sedan höjde ersättningsnivåerna med 67 % valde Sweden Rock att följa de gamla tarifferna, på grund av att de inte såg några rimligheter i höjningen.

Stim hävdar dock bestämt att ersättningen till låtskrivarna är en liten del av festivalernas budget, i normala fall under tre procent, eller en fjärdedel av vad en genomsnittlig festival lägger på marknadsföring.

Stim, förkortning för Svenska tonsättares internationella musikbyrå, är en upphovsrättslig intresseorganisation för musikskapare och deras musikförlag. För deras räkning förvaltar och upplåter Stim rättigheter till musik och text.

Sweden Rock Festival pågår i år mellan 8-11 juni.

ANNONCE