Nyhet

Firefox AK – solo men inte ensam

Andrea Kellerman är en rastlös själ med ny skiva. För GAFFA berättar hon om varför Stockholm är hennes nygamla hem.

– Jag har flyttat mycket fram och tillbaka, är otroligt rastlös i mig själv och måste hela tiden vara på väg någonstans efter ett tag i samma stad. Albumet handlar mycket om just det, om förändringar och om att försöka hitta hem. Jag har funderat mycket på mitt förflutna, på min familj och på mina vänner, för att försöka förstå varför jag har så svårt att hitta ett lugn i min vardag. Men i Stockholm hittar jag det lättare, framförallt i naturen.

Andrea Kellerman är ny i Stockholm, men ändå inte. Hon är Firefox AK, och Firefox AK har spenderat de senaste åren i Berlin, men kallar idag Stockholm för sitt hem. Och naturligtvis har flytten lämnat avtryck på det nya albumet, döpt "Color the Trees". Här har Andrea släppt in andra nya element i produktionen; rollen som bandmedlem i Hello Saferide har inte bara skapat nya möjligheter men också direkt påverkat "Color the Trees", ett album där sångskrivandet vid flera tillfällen varit samarbeten istället för soloprestationer av Andrea själv.

– Att spela gitarr med Hello Saferide var bland de roligaste jag har gjort – det var befriande att få vara med i bandet och bidra till att framföra musiken på bästa sätt men samtidigt slippa stå i fokus. Det har verkligen hjälpt mig hitta tillbaka till glädjen med att spela live igen. Det var under den här perioden som jag lärde känna Andreas Mattsson som också spelar med Hello Saferide och producerade den senaste skivan.


– Det är lätt att skriva låtar på exakt samma sätt och aldrig gå tillbaka och fundera på andra ackord man skulle kunna ta eller andra toner. Men när man skriver med någon annan är det just det man behöver göra, samtidigt som man får ut det bästa av varandra. Jag har skrivit ett par låtar med Björn Yttling på "Color the Trees" och det har varit otroligt spännande. Men det gäller att man har någorlunda samma melodisinne för att det ska bli riktigt bra, det tyckte jag vi har och därför gick själva proceduren snabbt. Vi kunde ha en skiss på en låt klar redan efter någon timme.

"Colour the Trees" ges ut 10 augusti.

ANNONCE