Nyhet

"Det var punk då och man stal så mycket man kunde."

Under cover: Big Black - "Songs about fucking".

När Big Black bestämde sig för att lägga ner, tog de beslutet att släppa en skiva till. Skivan skulle heta Songs about fucking och det visste de långt innan de hade varken låtar eller omslag. Omslaget som skivan sen fick var lika kontroversiellt som titeln, på framsidan är det en kvinna som kastar huvudet bakåt i sexuell extas och på baksidan blir samma kvinna tagen bakifrån av en bister man som biter henne i axeln.

– Jag hade hittat bilder i diverse japanska serietidningar som jag tyckte skulle passa omslaget. Vi tänkte inte speciellt mycket på det, allting på den tiden gjordes snabbt och spontant, säger Steve Albini. Inget var officiellt, allting var stulet, det är därför det inte finns några credits på skivan.

Bandet satte sig med saxar och klippte ut de bilder de tyckte passade till omslaget och tryckte dem som de var, ingenting ändrades eller togs bort.  A-sidan kallades för Happy otter och B-sidan för Sad otter.

– Just då drevs det en kampanj i Japan för att man inte skulle få visa genitalier. Så för en penis så visade de en orm eller en utter, för en erektion var det en glad utter och för en slak penis en ledsen utter. Vi gjorde ett gäng planscher för att sälja skivan med uttrarna på.

På innerfodralet finns en liten novell skriven av Steve Albini som presenterar skivan och ämnena den behandlar, det var det vanliga sättet Big Black gjorde skivor på och Albini säger att till hardcore skulle det inte vara mycket text på skivorna så de såg till att det var mycket text.

– Det är beklagligt att jag inte kan säga var vi fick bilderna eller vem som gjort dem, men vi sket i det. Det var punk då och man stal så mycket man kunde. Det var långt senare som sånt blev viktigt med rättigheter och samplingar och allt annat.

Blev ni förvånade att ni klarade er undan?

– Nej jag är van. För oss var det normalt.

ANNONCE