Nyhet

Russian Red kompas av sina idoler

På "Fuerteventura", Madriddottern Lourdes Hernández andra album under alias Russian Red, backas sångare-låtskrivare-tonerna upp av några av indie-Skottlands namnkunnigaste.

Stevie Jackson, Bob Kildea och Richard Colburn från Belle & Sebastian fanns på plats i studion under inspelningarna i Glasgow med producenten Tony Doogan, som tidigare arbetat med bland annat Mogwai och Teenage Fanclub.

När GAFFA når henne är hon nyvaken men förväntansfull inför kvällen då hon och bandet ska ge sig av för en turnésväng i Kina och Sydkorea.

– Jag är redo för att bli överraskad. Jag har aldrig varit i Asien tidigare.

Efter turnén som följde debuten I love your glasses åkte Lourdes Hernández till en av Kanarieöarna, Fuerteventura, för att ta det lugnt.

– Det var skönt att resa själv, för jag hade vant mig vid att ha massa människor omkring mig och att vara spindeln i nätet. Jag skrev titellåten där och kände att jag ville tillägna albumet till den känslan.

Att ta med musiken till studion i Glasgow betydde mycket, förklarar hon.

– Skillnaden i musiken jämfört med förra skivan handlar om vilka referenser jag skaffat mig och hur jag numera föreställer mig mina låtar i andra arrangemang än bara en ensam gitarr. Så min inställning till musiken har förändrats snarare än musikstilen i sig själv. Jag har haft mycket idéer till nya inslag och sidor i musiken men det har varit först i mötet med Tony Doogan som förändringen skedde fullt ut.

Belle & Sebastian hör till Lourdes Hernández favoritband, vilket ledde till nervositet i början av inspelningssessionen.

– De första dagarna i studion, när Tony spelade mina demos var jag tvungen att gå ut ur rummet för jag var så blyg. Men efter det förstod jag att de var väldigt inne i det de gjorde, att de verkligen gillade låtarna och i slutändan kände jag mig mer säker än någonsin på min musik. Jag hade ingen slutgiltig vision av hur albumet skulle låta men jag ville göra mina låtar större och rikare och där hjälpte Tony, Stevie, Bob och Richard till väldigt mycket.

ANNONCE