Nyhet

Irland i fokus under branschfestival

Den gröna ön uppmärksammas på Eurosonic Noorderslag 2012.

Eurosonic Noorderslag är Europas största mässa för europeisk musik. Nästan 300 artister spelar på 40 scener, med över 3 000 besökande från branschen. Varje år står ett europeiskt land i fokus och i år föll lotten på Irland. Det innebär att andelen irländska band ökat inför den kommande festivalen, samt att landet kommer representeras med paneldiskussioner och gästföreläsare. Peter Smidt, creative director på festivalen, förklarar valet av land:

– Irland har en lång och stark musiktradion och har influerat modern rock, punk och pop. Irland och i synnerhet RTE (irländska nationalradion reds. anm.) har redan från start bidragit med många utmärkta artister till Eurosonic Noorderslag. Många irländska artister gör fantastisk musik och är väldigt framgångsrika globalt, säger Peter Smidt.

Den gröna ön har fött artister som U2 (bilden), Westlife, The Cranberries och Damien Rice, och det återstår att se om Eurosonic besöks av framtida storheter. Tidigare fokusland har bland annat varit Sverige, Frankrike, Norge, Tyskland och Belgien. Kommande upplaga av Eurosonic Noorderslag anordnas 11-14 januari 2012 i Groningen, Holland.


ANNONCE