Nyhet

Minnen från Dark Side of the Moon

P1 sänder program om Pink Floyds ikoniska skiva.

1973 kom Pink Floyds åttonde skiva, döpt till "The Dark Side of the Moon". Releasen blev på många sätt en monumental händelse i branschen. Omslaget med ljusstrålen som går igenom prismat är än idag ett av skivindustrins mest ikoniska. I 14 år låg albumet på amerikanska Billboard-listan, längre än någon annan skiva. Med dess 45 miljoner sålda exemplar fortsätter "Dark Side of the Moon" att locka till sig nya lyssnare, samtidigt som många äldre fans bär på minnen om hur det lät för 38 år sedan. Det är dessa minnen som nu är ämne för ett radioprogram i P1.

Sveriges Radios medarbetare Anton Karis har intervjuat personer med minnen av "Dark Side of the Moon".

– Det finns historier kopplade till musik. Många människor kommer ihåg var de befann sig och vad de gjorde när en ny skiva kom. Programmet handlar om dessa upplevelser, säger Anton Karis till GAFFA.

Anton Karis beskriver hur han har vävt ihop intervjupersonernas historiers med skivans låtar och texter, tills resultatet blivit något av ett kalejdoskop av minnen och musik. I programmet berättas det bland annat om hur en polsk man av en slump spelade in hela "Dark Side of the Moon" från polsk radio och hur en grupp bergsklättrare lyssnat på skivan före och efter bestigningen.

Programmet om "Dark Side of the Moon" är en del i P1-serien Kulturradion K1. Sändningstiderna är följande:

1 juni 14:03 Sveriges Radio P1

2 juni 18:15 Sveriges Radio P1

ANNONCE