Nyhet

"Stundom panikslaget – stundom euforiskt"

Att starta upp en festival tillhör inte de lättaste uppgifterna i livet. GAFFA har pratat med Elin Hedman – en av arrangörerna bakom Knarrholmen.

Saker och ting börjar att falla på plats när GAFFA får tag på Elin Hedman, även om hon sammanfattar det hela: "stundom panikslaget, stundom euforiskt". Knappt en vecka kvar innan festivalstart och ljud, ljus, galler, bord och två scener sätts upp på den lilla ön Knarrholmen, som ligger tolv minuters båtfärd ifrån fastlandet Göteborg.

Att starta upp en festival från scratch kräver sin kvinna och två män. Förutom Elin står också Rasmus Krage Hansén och Johan Schmeling som initiativtagare och eldsjälar bakom skärgårdsfestivalen. Vägen till festivalen skedde via två parallella spår.

– Jag och Rasmus hade pratat om det här i ett och ett halvt år, oftast på fyllan, om att vi ville starta upp en festival nära Göteborg men ändå tillräckligt långt borta för att folk ville stanna kvar. Vi spånade kring Alingsås, Halmstad, Borås-trakten och pratade om att ta en biltur och bara åka runt och leta efter någon bra gräsplätt, men det blev aldrig av.

Samtidigt hade restauratören Johan Schmeling gått runt i sin krog Kontiki och funderat på att starta upp en festival. Han hade platsen klar, Knarrholmen, men visste inte vem han ville samarbeta med. När Elin och Rasmus ordnade klubb på Kontiki fick de bra kontakt med Johan och de tre slog sina påsar ihop.

Way out West-målgruppen

Knarrholmen har för avsikt att rikta sig mot den målgrupp som genom åren har besökt Göteborgs succéfestival Way out West. Elin berättar att musiken på Knarrholmen tangerar Way out Wests inriktning, även om Knarrholmen har skalat bort alla hiphop-element och världsmusik. Idén med att hyra ut stugplats på ön har också genererat i att en äldre publik har hittat till ön.

– Vi ville nå en äldre publik som vill festivala men inte tälta och det känns som att vi har nått den nivån. När vi kollar på biljettstatistik så ligger medelåldern på 27 år. Samma som Way out West.

Elin har sedan tidigare jobbat som musikdistributör på Border. Från den tiden har hon tagit med sig ett stort musikkunnande, kontakt med bokare och presskontakter. Men mycket nytt har dykt upp med Knarrholmen. "Det har varit mycket googlande", som hon själv säger. Och även om det inte blev någon utländsk akt det här året är hon nöjd med bokningarna.

– Jag hoppas att vi får köra igen 2012, för tills dess har vi lärt sig mycket, vi kan beställa saker i god tid och behöver inte googla lika mycket.

Givetvis har också en del komplikationer dykt upp under tidens gång, men inte tillräckligt stora för att stoppa dem. Elin berättar om att logistiken har varit ett av de större problemen.

– Med tanke på att det är på en ö är logistiken ett litet helvete. Glömmer man att ta med sig en sak från fastlandet är det inte bara att ta bilen och hämta den. Då måste man förlita sig på båtförbindelserna.

Knarrholmen pågår 20-21 maj och söker ytterligare funktionärer. Se Knarrholmen.com för mer info.

Köp biljett via GAFFA.se/live

ANNONCE