Nyhet

Spotify kritiseras för låga utbetalningar

Artist rasar: "Fuck Spotify".

Den brittiske musikern och producenten Jon Hopkins hävdade nyligen att han bara fått åtta pund (ca 85 kronor) för 90 000 spelningar på Spotify, skriver TT. Han visade sitt missnöje på Twitter genom att skriva "Fuck Spotify".

Enligt Spotify själva kommer artisternas ersättningar att växa i takt med att företaget blir större, och de understryker även att de inte har direkta avtalsförhållanden med artisterna.

"Artister kan få – och får – väldigt betydande intäkter från Spotify. Vi kompenserar upphovsrättsorganisationer, som sedan betalar förlag och låtskrivare, och skivbolagen (som i sin tur kompenserar artisten) för användandet av ett spår", skriver bolaget i ett uttalande som TT fått av företagets pressperson Sofie Grant.

I går gick Spotify ut med att man har 2,5 miljoner betalande användare, och tidigare i veckan bjöd företaget även in till presskonferens i New York nästa onsdag den 30 november, rapporterade billboard.biz. Det har spekulerats i att företaget ska utannonsera en "ny riktning", men än är inget officiellt.

Som GAFFA tidigare rapporterat har Spotify etablerat sig i fler europeiska länder, bland annat Österrike, Schweiz och Belgien. Företaget finns numera i totalt 13 länder: Österrike, Belgien, Danmark, Färöarna, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien och USA.

Spotify bildades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon och är en streamingbaserad musiktjänst med över 15 miljoner låtar knutna till sig. Musikkatalogen kan dock variera från land till land.

ANNONCE