Nyhet

The Heptones grundare död

Barry Llewellyn från den klassiska reggaetrion gick bort i förra veckan.

Barry Llewellyn, grundare av reggaetrion The Heptones, gick bort förra veckan (23/11) på ett sjukhus i Kingston, rapporterar AP. Dödsbeskedet bekräftades av bandkollegan Leroy Sibbles på hans hemsida:

"Världen har förlorat ett starkt ljus och inspiration. Vila i frid Barry. Du kommer at saknas av alla du berört under dina nästan 64 år på jorden."

Dödsorsaken är ännu oklar.

Tillsammans med Leroy Sibbles och Earl Morgan startade Barry Llewellyn gruppen The Hep Ones i mitten av 1960-talet, men bytte snart namn till The Heptones. Trion hade sin mest kända period under 60- och början av 70-talet, och spelade en viktig roll i den gradvisa övergången mellan musikstilarna ska och rocksteady, som också så småningom mynnade ut i reggae. Några av gruppens hits är "Fattie Fattie", "Pretty Looks Isn't All" och "Get In The Groove".

En av gruppens medlemmar Leroy Sibbles emigrerade till Kanada 1973 och The Heptones slutade spela in material en period. 1975 återgick dock trion till studion. De signerade ett skivkontrakt med Island Records som resulterade i två skivor: "Night Food" 1976 och "Party Time" 1977. Gruppen turnerade i England med det förstnämnda albumet tillsammans reggaebandet Toots & The Maytals.

1978 lämnade Leroy Sibbles än en gång gruppen för att satsa på en solokarriär. Han ersattes av Dolphin "Naggo" Morris, men The Heptones popularitet blev aldrig riktigt densamma. Originaltrion återförenades 1995 och släppte albumet "Pressure!".

Lyssna på The Heptones låt "Get In The Groove" här:

ANNONCE