Nyhet

"Musiken var bra – allt annat sög"

Sex år tog det för The Rapture att färdigställa "In The Grace of Your Love". GAFFA frågade varför.

– Ja, det är väl den magiska frågan, skrattar Vito Roccoforte. Sedan förklarar han.

Genombrottsalbumet "Echoes" tog världen med storm. Plötsligt dansade vi alla till "House of Jealous Lovers". Ingen såg det komma. Allra minst The Rapture själva, som enligt Vito snart förlorade fotfästet.

– Vi hade tydliga mål. Vi ville turnera i Europa, vi ville ligga på ett stort bolag och allt det där. Men plötsligt hade alla dessa drömmar uppfyllts, och vad gör man då? Tja, vi hittade på en massa mål och drömmar vi egentligen inte brydde oss om, och när vi så småningom skulle spela in nästa album, försökte vi mer eller mindre avsiktligt få större radiohits och sälja mer.


Därmed började det som en gång varit The Raptures själ att undermineras. Lägg sedan till flera års intensivt turnerande, och krisen var ett faktum. Snart hade både sångaren Luke Jenner och basisten Mattie Safer lämnat bandet.

– Det fanns stunder då vi inte visste om bandet skulle överleva, erkänner Vito. Men musiken var bra. Allting annat sög, men vi skrev i all fall bra låtar igen.

Efter en tid återvände Jenner, och kvartetten som blivit en trio tog tag i sina problem.


– När vi började prata med varandra igen blev det genast bättre. Nu för tiden har vi riktiga möten en gång i veckan och bara pratar. Det låter kanske konstigt, men det funkar för oss. Ett band är ju precis som vilken relation som helst. Man måste kämpa för att det ska funka.

När man hade skrivit tillräckligt med material, skickades det till den välrenommerade producenten Philippe Zdar.

– Han lovade att höra av sig efter någon vecka, men efter bara ett par timmar ringde han och sa: "Okej, nu kör vi!" Då förstod vi att vi verkligen var på rätt spår igen.


När albumet till slut var inspelat och producerat återstod bara en sak – att hitta ett skivbolag. Lämpligt nog slutade det med att DFA Records, som alltså producerade och gav ut "Echoes", också omfamnade "In the Grace of Your Love". Därmed var cirkeln liksom sluten, och vi är framme vid 2011.

– Det kanske verkade som om vi försvann, men vi var alltså fullt upptagna hela tiden, skrattar Vito.

"In the Grace of Your Love" släpps 6 september.


ANNONCE