Nyhet

"Det hela handlar faktiskt om att jag älskar musik"

Macy Gray släpper coveralbum.

– Jag har velat göra en coverskiva i flera år men det verkar vara något som skivbolag hatar och inte vill lägga pengar på, säger Macy Gray när GAFFA ringer upp.

Macy Gray, är aktuell med sitt sjätte studioalbum "Covered" som släpps i handeln den 26 mars. Här tolkar hon gamla och nya låtar som har betytt mycket för henne.

– Men efter några års tjat på skivbolaget löste det sig. Sådana artister som Annie Lennox har verkligen inspirerat mig och nyare artister som Kanye West också. Jag ville verkligen göra en låt av Prince också, men det gick inte att bestämma vilken, så vi fick hoppa över den. Det var viktigt för mig att jag kunde stå för tolkningarna. Att det var låtar som jag tycker om. När jag bestämde mig för dessa började jag läsa igenom texterna och de bildade ett samband med mig, med den jag är.

Skivan innehåller 16 spår med artister från olika bakgrund och stilar. Här samsas artister som Eurythmics, Metallica, Radiohead, Yeah Yeah Yeahs, My Chemical Romance , Kanye West, The Toyes, Arcade Fire och Nina Simone som Gray nämner som en stor influens.

– Alla har alltid sagt att min sångstil påminner om Nina Simone och Billie Holiday. Men det gör ingenting, båda dem är ju fantastiska sångerskor. Det måste ju betyda att jag också är det. Jag har ändå kommit till den punkten i min karriär där jag inte måste bevisa något. Jag kan bara ha roligt med låtarna och fortsätta sjunga och skriva musik.

Hon har de senaste åren synts lika mycket på film som på scenen. Och blandningen av de båda verkar vara en kombination som passar henne bra.

– Det är helt fantastiskt.  Jag har haft turen att få en karriär inom både film och musik. Det är skönt att variera sig lite, att få göra två olika saker som båda är så roliga att göra.

Skivan innehåller också några spår som helt saknar sång, där hon talar med andra om vad hon ska göra och hur hon ska göra det.

– Jag tycker att det kan vara skönt att få en paus mellan låtarna, att få vila upp sig lite och ta in alla intryck. Det är väldigt starka låtar på skivan, låtar som handlar om allt livet kan erbjuda. Då kan det vara skönt att ryckas ur den stämningen och få höra något roligt eller annorlunda.

I sommar tänker hon genomföra en liten turné i USA för att marknadsföra nya skivan men också för att få spela live igen.

– Vi tänker köra både låtar från det nya albumet, och gamla låtar. Vi har alltid kört covers live, därför känns det bra att ha några på lager nu. Sen ska det bli skönt att få visa publiken vad vi har gjort och hur bra det låter.  Det hela handlar faktiskt om att jag älskar musik. Och så länge min röst håller och låter bra, ser jag ingen anledning till att sluta.

ANNONCE