Nyhet

Indiestjärnornas nystart

När Dan Boeckner ringde upp Britt Daniel för att berätta att hans dåvarande band, Wolf Parade och Handsome Furs, sjöng på sista versen var Daniels reaktion omedelbar: ”vi borde starta ett band ihop”.

Sagt och gjort. De behövde en trummis och valet föll på Sam Brown från New Bomb Turks. Tillsammans blev de Divine Fits och deras debutalbum, A Thing Called Divine Fits, släpps i slutet av augusti.

Dan Boeckner har, som tidigare nämnt, ett förflutet i både Wolf Parade och Handsome Furs, medan Britt Daniel har agerat sångare och låtskrivare i Spoon, två respektive karriärer som fått media att anamma epitetet "supergrupp" när de skriver om deras gemensamma projekt. Själv suckar Daniel lite trött på telefon från Los Angeles och säger att benämningen är lika förvånande, som fånig.

Vad är det bästa med att spela med Boeckner och Brown?


– Dan är på riktigt, the real deal. Jag har alltid beundrat vad han gör, på skiva och på scen. Och Sam, han är en otroligt intuitiv trummis, som aldrig spelar likadant två gånger, det beror alltid på hans humör för stunden.

Samarbetet ser Daniel som en uppfriskande nystart:

– I Spoon skrev och sjöng jag alla låtar, men nu har jag chansen att jobba tillsammans med någon jag verkligen beundrar och backa upp honom. Jag har alltid velat ha det så.


På frågan om vad som förenar dem tre blir svaret snabbt och kort:

– Vår kärlek till rock'n'roll.

Historien har lärt oss att denna typ av samarbeten trots den potential de har på pappret inte alltid blir så lyckade i praktiken. Det är helt enkelt inte alltid friktionsfritt och fruktbart när två frontmän ska jobba tillsammans. Divine Fits tycks dock vara ett exempel på motsatsen.


Var du orolig för att du och Dan Boeckner skulle skriva låtar som var för olika varandra?

– Nej. Jag gillar när man kan höra alla olika personligheter på en skiva. Vi har båda tillfört element till låtarna den andre inte skulle tänkt på. Dan till exempel gillar att spela basen med en synth, medan jag tillfört bakgrundssång.

Synthiga och raka singeln My Love Is Real ger en föraning om hur det kan låta när Daniels och Boeckners låtskrivande möts, det är klassisk alternativrock när den är som bäst. Supergrupp eller inte, Divine Fits ger oss all anledning att se fram emot stordåd.


ANNONCE