Nyhet

Nordic Music Prize presenterar finalister

Av tolv namn är tre svenska.

I år hittar vi tre svenska namn bland finalistera som har chansen att vinna det pris som delas ut den 14 februari under by:Larm i Oslo, Norge. De artister som slog ut sina andra landsmän i utgallringen är Neneh Cherry & The Thing, First Aid Kit och Anna von Hausswolff. Människor insatta i musikmusikbranchen runt om i norden har valt ut tio kandidater från sina land och denna lista på över 50 plattor har nu kokats ned till tolv. Årets internationella jury består av ett gäng musik-profiler däribland den svenske journalisten Andres Lokko som är den enda i juryn som kommer från norden. Övriga medlemmar kommer från Storbritannien och USA, de är Laurence Bell (Domino Records), Jeannette Lee (Rough Trade Records), Mike Pickering (Columbia Records) och Jonathan Galkin (DFA Records).

− De möten vi i juryn för Nordic Music Prize har är väldigt givande musikmässigt. Vi tar intryck från varandra och upptäcker ny musik från de lokala scenerna som vi inte visste fanns. Priset handlar om att bryta ner barriärer, både musikaliska och kulturella och det blir allt viktigare för varje år. Vi försöker välja de album som vi gillar bäst genom diskussioner, flera omlyssningar och omröstningar och utan alltför mycket politisk eller territoriell stolthet inblandat, säger kommitémedlemmen Audun Wings om urvalsprocessen.

Om de svenska artisterna och dess skivor skriver juryn följande:

Neneh Cherry & The Thing − The Cherry Thing
Fingervisning på hur nordisk jazz och punk kommer se ut framöver. The Thing är en nordisk supertrio med svenska saxofonisten Mats Gustafsson, norske basisten Ingerbrit Håker Flater och trummisen Paal Nilssen-Love. Neneh Marianne Karlsson Cherry, född i Stockholm, är en naturkraft.

First Aid Kit − The Lions Roar
Det är 150 år sedan 1,2 miljoner fattiga svenskar emigrerade till Amerika. Närmare en fjärdedel av landets totala befolkning tog sina fioler och folkmusik och lämnade sitt hemland. Nu kommer musiken tillbaka. De unga systrarna Klara och Johanna Söderberg sjunger likt änglar vars röster skulle kunna väcka upp sina döda emigrerade förfädrar.

Anna von Hausswolff − Ceremony
Med en skiva inspelad på en kyrkorgel i en kyrka i Göteborg, framför 26-åriga Anna von Hausswolff sånger om död och sorg med sånger som Funeral For My Future Children. En mörk och vacker skiva med influenser från musik av druiner. Ett konstverk i egen klass.

De övriga nordiska bidragen är:

DANMARK

Selvhenter Frk. B. Fricka
Choir Of Young BelieversRhine Gold

NORGE

Susanne SundførThe Silicone Veil
TønesSån av Salve
LindstrømSmalhans

FINLAND

Pää KiiPää Kii
Kerkko Koskinen KollektiiviKerkko Koskinen Kollektiivi

ISLAND

Ásgeir TraustiDýrð í dauðaþögn
Retro StefsonRetro Stefson

ANNONCE