Nyhet

Vi minns Ravi Shankar

Sitargurun som bland annat inspirerade Beatles har gått bort. GAFFA sammanfattar hans karriär.

Den indiske sitarmästaren Ravi Shankar har påverkat flera generationers populärmusiker − inklusive Beatles. Igår dog han, 92 år gammal, på ett sjukhus nära sitt hem i San Diego, meddelar sitarspelarens skivbolag.

För mer än ett år sedan drabbades Ravi Shankar av hjärtproblem och förra torsdagen genomgick han en operation för att ersätta en hjärtklaff. Tyvärr gick återhämtandet inte vägen och han somnade in vid Scripps Memorial Hospital i La Jolia, Kalifornien.

− Det är med tungt hjärta som vi kan informera er om att Pandit Ravi Shankar, make, far och musikalisk själ, avled i dag sade familjen i ett offentligt uttalande. Vi var på hans sida när han gick bort.


Ravi Shankar föddes 7 april 1920 i Varanasi, Uttar Pradesh, Indien. Vid en ålder av tio åkte Shankar till Paris med sin brors dansgrupp, koreograf Uday Shankar. Tre år senare blev han medlem i gruppen och lärde sig att dansa och spela olika indiska instrument. Udays dansgrupp turnerade i Europa och Amerika i början till mitten av 1930-talet och Shankar lärde sig franska, upptäckte västerländsk klassisk musik och jazz, såg film och blev bekant med västvärlden. Han gav upp sin danskarriär 1938 och återvände till Indien. Där valde han att åka till staden Maihar för att studera indisk klassisk musik och där stannade han kvar till 1944. Några år senare fick han jobb vid HMV India och spelade in musik för dem samtidigt som han arbetade som musikansvarig för All India Radio.

Redan 1952 samarbetade Ravi Shankar med violinisten Yehudi Menuhin, men det var tack vare Beatles som han blev världsberömd. Han var utbildad i klassisk indisk musik och väckte stor uppmärksamhet när han turnerade i USA 1957 och blev en länk mellan indisk och västerländsk musik. 1960 kontaktades Shankar av Beatles George Harrison som ville förbättra sitt sitarspelande. Resultatet hördes första gången på låten Norwegian Wood som kom 1965. Med sina framträdanden på Montereyfestivalen 1967 och på Woodstock 1969 blev Shankar en superstjärna i västvärlden. Men det var en framgång som plågade honom under den senare del av sitt liv.

− Å ena sidan hade jag förmånen att få vara med när samhället förändrades, sade han i en intervju med New York Times 1985. Men det som gjorde mig illa berörd var att så många lyssnade på vår musik när de tog droger. Och jag blev förolämpad av tanken på att vår klassiska musik behandlades som något trendigt, vilket är väldigt vanligt i västvärlden.

Ravi Shankar fick även kritik i hemlandet Indien för att ha blandat upp den indiska musiken med så många västinfluenser. I väst hyllades han däremot som sin musikforms äldre statsman och han belönades med det svenska Polarpriset 1998. Sedan 1960-talet har han bland annat haft fem album på Billboards Top-200 och fått mottaga tre Grammys. Trots sin ålder fortsatte Shankar under det senaste decenniet med att turnera och spela in album. Hans musikaliska gener lever dock vidare, han är pappa till jazzfolk-sångerskan Norah Jones och Anoushka Shankar som är en av dagens mest framträdande sitarspelare.


ANNONCE